Човекът чудо Божидар вече ходи сам

Той беше наречен от медиите Железния човек

Човекът чудо Божидар вече ходи сам | StandartNews.com

41-годишният Божидар, който беше спасен след уникална мозъчна операция преди няколко месеца, днес дойде сам и на крака за контролния си преглед в УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Божидар беше наречен от медиите Железния човек.

И до този момент неврохирургът д-р Найденов, основният герой в тази история, смята, че станалото е истинско чудо. Резултатът, който вижда, надминава и най-смелите му очаквания.

"Толкова сложна интервенция не е по силите на един човек. Затова в болницата би свикан мултидисциплинарен екип, който дълго обсъжда случая.

В средата на ноември м.г. от мозъка му беше отстранен тумор с тегло над 1 килограм. По време на продължилата цял ден операция, пациентът губи два литра кръв, на няколко пъти е между живота и смъртта. Той е на ръба на хиповолемичен шок (животозастрашаващо състояние в следствие на голямата кръвозагуба), успешно овладян от анестезиолозите.

Екипът от УМБАЛ "Св. Иван Рилски", който стои зад изключително сложната интервенция, от която се въздържаха дори лекари от водещи центрове в Европа, беше в състав: д-р Емануил Найденов - неврохирург, доц. Станимир Сираков - неврорентгенолог, д-р Марин Пенков - неврорентгенолог и д-р Любомир Падарски - анестезиолог.

"Знаех, че си поставям живота на карта и преди операцията помолих д-р Найденов да бъде откровен с мен. Благодаря му не само за това, че днес мога да се радвам отново на семейството си, но и заради това, че тогава не ме излъга", разказа 41-годишният Божидар.

Той вече може изцяло да се обслужва, ходи самостоятелно и мечтае за момента, в който рехабилитацията ще му позволи да работи отново, за да може да издържа семейството си. На въпрос на журналист какво са му дали лекарите, пациентът отговаря без да се замисли: "Самочувствие. Че мога да бъда нормален човек".

Той все още се нуждае от ежедневна рехабилитация, която не е по силите на младото семейство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай