Българите вече не искат АстраЗенека

Това коментира доц. Ангел Кунчев

Българите вече не искат АстраЗенека | StandartNews.com

Доц. Анел Кунчев потвърди казаното за една от ваксините от здравния министър. Има съществен отлив на българи, желаещи да се ваксинират с оксфордската ваксина (Vaxzevria на AstraZeneca). Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Както е известно, проф. Костадин Ангелов съобщи, че интересът към препарата е спаднал драстично.

"Може някои хора да поискат да се реваксинират със същия препарат, но принципно, ако има някакви причини за ограничаване на приложението - заради възраст или показания, то заявеното от България количество ще е в повече. Това се отнася и за други страни и е добре да има общоевропейско решение и възможност заявката в договорите да бъде променена", коментира Кунчев.

Според него, теоретично, би трябвало да може да се смени вида на ваксината.

"Имунизацията е важна за организма, независимо по какъв начин се предизвика образуването на антитела срещу вируса. Досега обаче няма подобна практика на смяна на ваксините и не се знае колко ефективен и продължителен би бил такъв имунитет.

Засега няма и препоръка за използване на противосъсирващи медикаменти преди или след ваксиниране. Всеки случай е трябва да се преценява конкретно.

От Националния оперативен щаб (НОЩ) ще поискат становища за Vaxzevria от три експертни съвета, след които на хората ще бъде отправена препоръка – да не правят нищо, да отложат или да повторят със същата ваксина", допълни доц. Кунчев.

Ако една от съществуващите ваксини отпадне, имунизационните планове във всички страни ще бъдат затруднени. У нас обаче няма да е фатално. Все повече се увеличават количествата, които получаваме и от другите заявени ваксини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай