Ангелов: Самолечението е абсолютно вредно!

Презапасяването с лекарства е причината за проблема

Ангелов: Самолечението е абсолютно вредно! | StandartNews.com

На територията на България имаме достатъчно количество медикаменти и презапасяването с лекарства е причината за проблема, който наблюдаваме в момента. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг пред здравното министерство, предаде репортер на БГНЕС.

Изявлението на здравния министър, председателя на УС на Български фармацевтичен съюз и представители на търговците на лекарства е по повод разпространявани в социалните мрежи протоколи за лечение при симптоми на коронавирусна инфекция и силното търсене на антибиотици в аптечната мрежа.

Проф. Ангелов заяви, че приемането на антибиотици без предписание от лекуващ лекар в началото на заболяването е изключително опасно за здравето на хората, тъй като това намалява имунитета в момент, в който започва борбата на организма с коронавирусната инфекция.

Самолечението и презапасяването е абсолютно вредно. Всяка свръхупотреба на антибиотици води до резистентност. Струпване в аптеките в условия на пандемията не е необходимо. Хората да бъдат спокойни и да не се самолекуват, призова проф. Асена Сербезова, председател на УС на Български фармацевтичен съюз.

Тя посочи, че е недопустимо пациенти да бъдат лекувани по телефона и в аптеките да се продават антибиотици без изписана рецепта от лекар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай