900 лв. заплата за медсестра

За лекарите се предвижда заплащането да бъде 1150 лв.

900 лв. заплата за медсестра | StandartNews.com

Заплатата за медицински сестри ще бъде 900 лв., а в някои отделения 950 лв. За лекарите се предвижда заплащането да бъде 1150 лв. Така държавата ще се опита да реши проблема с огромния недостиг на медицински специалисти у нас. Това заяви в студиото на "Здравей, България" финансовият министър Кирил Ананиев, които разказа, че при разговор с Български лекарски съюз са фиксирали заплатите на медиците.

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването, Ананиев заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемат на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години.

 

„Заплатите са сравнителни ниски в България, и много по-ниски  в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че  механизма на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, заяви Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай