8 храни по-силни от антибиотици

Не залитайте по ягоди и къпини в зимните месеци

8 храни по-силни от антибиотици | StandartNews.com
  • Не залитайте по ягоди и къпини в зимните месеци
  • Цитрусовите плодове са емблемата на Витамин С

Д-р Жеко Найчов завършва медицина в София през 2006 г. Постъпва на работа като ординатор в клиниката по сърдечна и съдова хирургия на МБАЛ "Лозенец", където работи и до днес. През 2009 г. заминава за Япония като редовен докторант в катедрата по хирургия към Хирошимския университет, където защитава докторска степен. След завръщането си в България през 2013 г. става хоноруван асистент към катедрата по хирургия към Медицинския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". Участва в различни образователни и научни проекти в България и чужбина. Извън областта на хирургията научните му интереси са свързани с изследвания върху лечебните възможности на различни лекарствени растения.

Всяка седмица д-р Найчов отговаря на въпросите на читателите на "Стандарт".Пишете ни на адрес: [email protected]

Чул съм да казват, че януари бил най-депресивният месец в годината. Хората се възстановяват от изморителните коледно-новогодишни празници, изхарчили са парите, а до заплатите, които ще дойдат през февруари има твърде много време. На това от горе, храните, които минават за сезонни през този месец са все мазни и калорични, а много хора точно сега се замислят сериозно върху това дали не е време да започнат диета.

От една страна, на всички ни се ще да поправим щетите от празничното преяждане. От друга - макар да изглежда рано, време е да започнем да се стягаме за летните плажове.

В днешно време е напълно възможно да си купим всякакви плодове и зеленчуци във всеки един момент от годината. Но все пак, моят съвет е

  • да се придържате към тези, които са в сезона

Консумацията им, освен че излиза по-евтино, е много по-естествена и поради това - много по-здравословна. Сигурно е прекрасно да си хапнем черешки през януари, но само като си представим на каква фаза на зрялост са били откъснати, за да пристигнат в добър търговски вид чак от Южна Африка или от Нова Зеландия, в съзнанието ни вече се оформя представата за това колко от полезните им съставки изобщо са оцелели до нашата трапеза. Няма смисъл да се убеждаваме в това, че сезонните плодове и зеленчуци са по-свежи, по-евтини и съдържат повече вкус и хранителни вещества от продуктите извън сезона.

И така, кои са зимните плодове и зеленчуци и каква е ползата от тях?

1. Зелето намалява риска от диабет

Неслучайно го поставям на първо място. То е основен, традиционен български зеленчук, принадлежащ към ботаническото семейство кръстоцветни. Няма да е пресилено да кажа, че отглеждането и консумацията му, както в пресен, така и в консервиран вид, имат хилядолетна история.На територията на страната ни дори се срещат два вида диво зеле.

Както всички листни зеленчуци, зелето е богато на витамините С и К. От особена важност е, че при ферментацията му, витамин С не се губи, така че в миналото киселото зеле е бил един от основните източници на този витамин през зимата. Една паничка зеле съдържа приблизително една трета от дневната нужда от витамин С за възрастен човек.

Освен стандартните хранителни вещаства, типични за повечето зеленчуци, зелето съдържа известно количество от характерните за кръстоцветните растения сяра съдържащи гликозиди. Те са изключително полезни за храносмилането, а също така помагат да се избавим от излишните килограми.

Голямото количество на антиоксиданти и на фибри в зелето помагат в борбата с "лошия холестерол". Съществуват данни, че редовната консумация на зеле намалява риска от диабет и коронарна болест, а също така профилактира вкалцяването на артериите при атеросклероза.

У нас традиционно се отглеждат обикновеното главесто зеле и карфиолът, но вече навсякъде могат да се намерят също така броколи, брюкселско и китайско зеле. Напоследък по-близкото до дивия си предшественик листно зеле (кейл) придобива все повече привърженици. Всички тези разновидности имат приблизително сходни здравословни ефекти, така че кое ще си изберете, е по-скоро въпрос на вкус.

2. Ряпата подпомага храносмилането

Това е още един представител на кръстоцветните зеленчуци. Не е типична само за зимата, но все пак, е една от храните, характерни за този сезон. На първо място, от ботаническа гледна точка, става дума за поне два различни вида растения, близкородствени помежду си и стоящи много близо до зелето, синапа и хряна, така че казаното за зелето в голяма степен важи и за репите. Нивота на сяра съдържащи гликозиди е доста по-високо, на което се дължи лютивия и вкус, но и благотворното влияние върху храносмилателната система. Ряпата е също така малко по-калорична, но това не се отразява съществено на нейните диетични качества.

3. Лук и чесън смъкват кръвното

Луковите зеленчуци също са сред най-употребяваните зеленчуци. Към тях спадат основно лукът, чесънът и празът. За чесъна съм писал отделна статия, където на дълго и широко съм се спрял върху изключителните му свойства върху здравето на човека. Сходни, макар не толкова силно изразени са и характеристиките на лука и праза. Всички те смъкват леко кръвното налягане, помагат за борбата с инфекциите, а също така влияят благотворно на сърцето и съдовете.

4. Цвеклото заздравява ставите

Няма да е пресилено да кажа, че от този зеленчук отпадък няма. За храна се употребяват както кореновите грудки, така и листата. Всички части на растението са богати на витамини и микроелементи, най-характерен от които е манганът, който участва в ензимите, изгращи колагена на ставите, сухожилията и кръвоносните съдове. Цвеклото е също така изключително богато на калий, което го прави особено подходящо за хората, страдащи от сърдечни заболявания.

5. Морковите засилват зрението

Едва ли има смисъл да ви убеждавам в здравословните ползи от морковите. Всеки знае за каротина, който ни служи като източник на витамин А. Освен, че е важен за остротата на зрението, този витамин участва в подсилването на имунитета, което ни е така необходимо през зимния сезон.

6. Ябълки и круши борят холестерола

По отношение на плодовете:

Ябълки, круши и мушмули - неслучайно слагам тези три растения заедно. Те спадат не само към едно и също семейство - това за розоцветните растения - но и в една група в рамките на това семейство - групата на ябълковите.

И трите плода са богати на танини, пектини и витамини. Полезни са за здравето на храносмилателната система, а също така и на кръвоносните съдове. Помагат в борбата с повишения холестерол.

7. Тиквата помага при инфекции

Този плод е по-богат на витамин А дори от морковите. Освен това, съдържа витамините К и Е и С, с което помага за борбата с инфекциите. Богата е на калий и има слаб диуретичен ефект, който я прави особено подходяща за хора с високо кръвно налягане. Освен това е сред относително редките примери за сладка храна, която съдържа сравнително малко калории.

8. Цитрусите свалят оксидативния стрес

В днешно време се мъчат да ни убедят, че ароматът на Коледа бил джинджифил и канела. Когато аз бях дете, джинджифил по магазините изобщо нямаше, а канела ползвахме предимно за вареното жито на Задушница. Така че, поне за мен, ароматът на зимата е свързан в много по-голяма степен със свежата миризма на цитруси. Те вече могат да се намерят по магазините по всяко време на годината, но все пак, нормалният сезон на зреене на повечето от тях е сега, през зимата.

Тези плодове са общо взето емблемата на витамин С. Но освен това съдържат ценни флавоноиди, които действат укрепващо на съдовата стена и понижават оксидативния стрес в организма.

Говоря за цитрусите обобщено, тъй като те са много видове, които на това от горе се кръстосват изключително лесно помежду си, което показва тяхната близост. Познатите ни портокали например, представляват естествен хибрид между грейпфрута и мандарината. Така че, разликите в състава на отделните цитруси се изразяват предимно в различното съотношение на полезните вещества.

В заключение, бих искал най-вече да наблегна на разнообразието. За да извлечете максимална полза от здравословните храни, яжте колкото се може по-голямо разнообразие от тях, така че това, което липва в една храна да се набави от друга.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай