Събота,

46-годишен мъж се сдоби с нов черен дроб

От: Стандарт -
113
46-годишен мъж се сдоби с нов черен дроб
A
A
A

Специалисти от Военномедицинската академия  извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 46-годишен мъж от Стара Загора, който е в крайна фаза на чернодробно заболяване. Донор е жена от Варна.

На 11 декември екип, ръководен от доцент Васил Михайлов, извърши 6-часова интервенция по трансплантация на черен дроб.

Рано сутринта експлантационният екип, начело с доцент Ивелин Такоров, излетя с военния самолет „Спартан” до морската ни столица, където се намираше донорът, пише Novini.bg.

Над 75 човека са получили нов черен дроб във Военномедицинската академия за последните 12 години. Благодарение усилията на специалистите и приемствеността, Академията създава силна школа в областта на трансплантологията, която дава шанс за втори живот на много тежко болни пациенти.

Поредната чернодробна трансплантация бе извършена от учениците на професор Никола Владов, които в операционната зала разчитаха и на моралната подкрепа на началника на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който има богат опит в трансплантациите на черен дроб.

В момента пациентът е в добро състояние, контактен, адекватен. Предстои му период на възстановяване, коментира доцент Васил Михайлов.

Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарност за пореден път към екипите на Военновъздушните сили и на колегите от УМБАЛ „Света Марина“-Варна за перфектната организация за осъществяване на експлантацията на органите.

ВМА твърдо стои зад програмата за донорство и трансплантации. Освен технологично обновени, трансплантационните екипи на ВМА бяха и разширени, като в реализирането на донорските ситуации и на трансплантационния процес вече участват две структури – Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология и Първа клиника по коремна хирургия.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички