Захариева: Учудена съм от странното поведение на ВСС

Захариева: Учудена съм от странното поведение на ВСС | StandartNews.com

Аз не разбрах какво не съгласуваха ВСС, защото този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца. Чух абсурдни предложения, абсурдни коментари и то на текстове, които те са предложили. Така правосъдният министър Екатерина Захариева коментира по БНТ решението на Висшия съдебен съвет да отхвърли реформата, която сам предложи.

"Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция. Иначе в противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал: Никой няма да ги слуша вече", допълни Захариева. 

Тя заяви, че независимо, че правителството прави всичко възможно, за да довърши реформата, това удря върху репутацията и имиджа на цялата държава.

По думите на Захариева, текстовете в реформата са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички обсъждащи страни. "Разбира се, обсъждан е много пъти. В работната група са участвали всички и дебатът в Съвета ставаше пред погледа на абсолютно всички заинтересовани страни. Така че нищо скрито-покрито няма и нищо изненадващо. И аз наистина съм учудена от странното поведение на ВСС", подчерта правосъдният министър. 

И призова: "Нека все пак да се стегнем и да си свършим работата".

15 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на затворите у нас, стана ясно още от думите на Захариева. Тя уточни, че в момента има едно-две производства срещу директори на затвори и дали те ще бъдат отстранени ще стане ясно в най-скоро време след становище на Инспектората.

Министър Захариева уточни, че проверките в местата за лишаване от свобода стават все по-чести. Предстои да бъде обявена нова процудура за електронни гривни на затворниците.

"Прекратих процедурата, защото беше направена така само една от фирмите да участва. Има много, които могат да предоставят услугата, трябва всички да се конкурират с цена. Тези промени са направени и скоро ще открием новата процедура. Трябва, когато се преустанови присъдата, не трябва движението на документи да е 14 дни", обясни министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай