"Ясновидец" развалял магии срещу пендари

Измамникът щипнал 30 бона от 13 души, осъден е на 3 г. затвор

"Ясновидец" развалял магии срещу пендари | StandartNews.com

Тригодишна ефективна присъда постанови ямболският окръжен съд по дело срещу измамник, който в продължение на няколко години се представял като ясновидец и „разваляч на магии“, като по тоя начин успял да ощети с близо 30 бона 13 души от района на Стара Загора, Русе и Ямбол.

38-годишният Златко Димитров от варненското село Старо Оряхово  примамвал жертвите си рекламни съобщения , които публикувал през периода от 2016 до 2018 година в различни вестници, четени предимно от възрастни хора. 

Представял се като „ясновидец, лечител, знахар, оператор по сензорна медиаторика, сензитив и феноменолог“ .В тях „феноменът“ твърдял, че срещу „скромно заплащане“ и при предоставяне на вещи, собственост на нуждаещия се от помощта му, е готов да излекува страдалеца или близките му. За връзка публикувал и мобилен телефонен номер. Според пострадалите „врачът“ предпочитал да получава златни бижута или пендари и наполеони. Преди да попадне в полезрението на прокуратурата и МВР в края на юни 2018  година криминално проявеният и вече осъждан за измами Златко успял да „ожили“ 22 пъти 13 мъже и жени на различна възраст и различни плаквания, пише "Монитор".

Първият сигнал е бил пуснат от старозагорка, която в рамките на 3 месеца изпратила на адреса във Варна около 370 грама златни накити и около 600 лв, но така и не усетила облекчение за проблемите си. Когато отишла на адреса, където пращала бижутата, жената установила, че там никой не е чувал за подобен „лечител и феномен“. Последвала жалба и от 77-годишна жителка на бургаското село Камено, която пръснала 1350 лв., за да лекуват дистанционно с магии болни близки, но въпреки „вноските“, те се споминали.

Престъпното деяние на „знахаря“  е квалифицирано по чл.210, ал.1, т.4, вр. чл.209, ал.1, вр. с чл.28, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, тъй като е осъществено при продължавано такова.Осъдителната присъда, постановена от ямболския районен съд е постановена и от окръжен състав, тя е окончателна и вече се изтърпява.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай