ВСС с извънредно решение за освобождаването на Гешев

След над два часа дебат

ВСС с извънредно решение за освобождаването на Гешев | StandartNews.com

Вълненията във ВСС продължават!

След над два часа дебат Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а трима бяха "против".

Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия - Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

Гешев се включи в гласуването и гласува "против". Той обясни, че единствената причина, поради която е гласувал, е защото иска да изрази своята позиция, че "всичко трябва да бъде изяснено и то публично пред обществото", предаде БГНЕС.

Преди кадровиците да гласуват предложението, излязоха в кратка почивка, за да решат как да действат, след като шестимата магистрати оттеглиха предложението си за отстраняване на главния прокурор. След почивката последва дълъг дебат, в който бяха представени мотивите на вносителите. Гешев коментира, че едва днес е получил събраните доказателства, но по първото искане са му били предадени час преди заседанието и освен това по време на дебата се появиха съмнения за оказан натиск.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай