Ванухи Арекилян: Изборът на Главен съдебен инспектор е леко срамотен

Шефът на Апелативния съд във Варна не одобрява идеята за номинации от страна на магистратската общност

Ванухи Арекилян: Изборът на Главен съдебен инспектор е леко срамотен | StandartNews.com

Разград. Изборът на Главен съдебен инспектор стана процес дълъг, мъчителен и леко срамотен. Това заяви пред журналисти в Разград председателят на Апелативния съд във Варна Ванухи Арекилян, която присъства на годишното отчетно събрание на местната съдийска колегия.

Смятам, че при тази процедура следва да се приложи законът в пълния му обем, а това означава, че отговорността за избора не може да бъде на гилдията, нито на ВСС, а само и единствено на Народното събрание. Затова очаквам парламентаристите да направят номинации, да застанат с имената и мотивите си зад тях, и да проведат избора, без да изместват центъра на тежестта и очакванията към магистратската общност, която и без това носи на плещите си достатъчно товари. Твърдя, че в Содом и Гомора има поне 7 праведници и аз лично познавам толкова, така, че ако ги разпознаем сред магистратите, ще спре да се изсипва този огън и жупел, който сега залива съдебната система, коментира съдия Арекилян.

Ръководителят на апелативното съдилище призна, че кариерното израстване на съдиите, което в голяма стапен зависи от Инспектората на ВСС е болезнен въпрос и конфликтна точка в кадровата политика на Темида в момента. "Не одобрявам начина по-който се случва това в последните години. Приемам, че провеждането на конкурсите в системата в сегашния им вид дискредитира конкурсното начало, събира негативизма на колегията и се нуждае от реформиране. Абсурдно е да се изпитва магистрат с дългогодишен опит като ученик на държавен изпит. Коректният и почтен съдия не може да се оценява с блиц интервюта, които според един колега за 5 минути занулили целия му професионален живот.", не скри неодобрението си към част от статуквото Ванухи Арекилян.

Според нея конкурсите за съдийски назначения трябва да се провеждат от една комисия, която да посещава апелативните райони и да провежда събеседванията там, а не стотици съдии да пътуват с нощните влакове до София и с дни да чакат в хотела, да им дойде редът за разговор с екзаминаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай