Уважаван юрист поиска оставката на Лозан Панов

Бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров хвърли спраделиви обвинения към шефа на ВКС

Уважаван юрист поиска оставката на Лозан Панов | StandartNews.com

"Клипът от Съдебната палата е потресаващ, такава подигравка със съдебната власт в правова държава едва ли някой може да планира и осъществи. ВСС съвсем закономерно предприе действия. Мерките са след като белята беше станала, ако се проследи как председателят на ВКС осъществява правомощията си, ако си спомним за Полфрийман и случайното разпределение на делата". С тези думи се обърна към кадровиците в съдебната власт проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

"И в други страни се снимат филми в подобни исторически сгради. Това, което стана е неуместно, не бива да се случва. Трябваше предварителна проверка и да се наблюдава какво се прави вътре. Лозан Панов трябва да си подаде оставката като председател на ВКС, чашата на търпението на доста хора във ВСС преля", сподели проф. Киров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

"Системата за делата може да се направи да функционира добре, с гаранциите, че няма да бъде пробита. Имаме добри специалисти в сферата на софтуера. Трябва да се изясни какви са възможностите да се дирижира определено дело, министърът вече трябва да е вече наясно, кои са хора, които са пробили системата и какъв е механизма. Трябва да се опитаме да излезем от това положение с възможно по-малко щети", коментира той.

"Ние обърнахме нещата с главата надолу. Първо обявихме извънредното положение, после имаше заповед на министър Ананиев, за която нямаше законово основание, а накрая приехме закон. Сега трябва да се внимава с премахването му. Да не се допусне същата грешка", обясни професорът.

"Извънредните положения могат да бъдат много видове в зависимост от заплахата, която съществува. Държавите с конституционни традиции създават специални закони за всяко извънредно положение, което може да съществува. Законът за управление при кризи беше такъв опит, но беше отменен през 2009 г. заедно с Министерството на извънредните ситуации, допълни той.

"Извънредното положение изисква различни от нормалните мерки, за да се защити обществото, затова е временно, то може да бъде въведено само със закон, другото е произвол. Ограничението на свободното придвижване може да бъде споменато при такива извънредни положения. За да се проследяват данните на карантинираните трябва да има законови гаранции, че няма да се злоупотребява", обясни проф. Пламен Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай