Съдът: Убиецът Полфрийман се е поправил

10 години лобистки опити за изваждането на престъпника от затвора

Съдът: Убиецът Полфрийман се е поправил | StandartNews.com

Убиецът Джок Полфрийман се е поправил и по-нататъшният му престой в затвора е неоправдан. Това гласят мотивите тричленния състав на Апелативен съд София, председателстван от Калин Калпакчиев, за пускането на австралиеца Полфрийман почти 7 години предсрочно. Той получи 20  години затвор за убийството на студента Андрей Монов в центъра на София през 2007 г.

Вижте как убиецът Полфрийман излезе на свобода (ФОТО)

"Конкретните доказателства по делото установяват данни за поправянето на осъдения, които определят по-нататъшния му престой в затвора като неоправдан от гледна точка на легитимната потребност от постигане на целите на наказанието, доколкото по отношение на него те вече следва да се приемат за успешно реализирани.", се казва в определението на съда.

ВИЖТЕ ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НА СЪДА И СТЕНОГРАМАТА ОТ ЗАСЕДАНИЕТО МУ

На 27 юли 2011 г. Върховният касационен съд /ВКС/ потвърди 20-годишната присъда на Джок Полфрийман. Той беше осъден да изплати и 450 000 лева обезщетение за убийството на студента Андрей Монов. Инцидентът стана на 28 декември 2007 г. в центъра на София. Полфрийман е признат за виновен и за опит за убийство на приятеля на Монов - Антоан Захариев.

В мотивите на съда се посочва още, че законът не изключва определен кръг престъпления от тези, за които може да се допусне условно предсрочно освобождаване.

ВИЖ ОЩЕ: Лавина от гняв срещу Калпакчиев заради Полфрийман

Няма прояви на осъдения или данни за негови нагласи, от които да е изводим среден риск от вреди за обществото, посочват магистратите.

Съдиите отбелязват, че е налице първата изисквана от закона предпоставка за условно предсрочно освобождаване, тъй като Джок Полфрийман фактически е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание 20 години затвор. Към датата на делото той е изтърпял 11 години 8 месеца и 21 дни, отделно от работа е изтърпял 1 година 8 месеца и 14 дни, като остатъкът от неизтърпяното наказание възлиза на 6 години 6 месеца и 25 дни.

Апелативните магистрати посочват, че първата инстанция не е приела наличието на втората предпоставка, изисквана от закона за предсрочно освобождаване, но не се съгласяват с направената от нея констатация.

Прокуротурата: Не се е поправил, наказван е за множество нарушения в затвора

На фона на мнението на съдиите, че австралиецът се е поправил, прокуратурата посочва множеството нарушения на Полфрийман в затвора.

„До този момент, наред с положителните моменти в неговото поведение – учебна и обществена дейност, полаган труд, награди, същият (Джок Полфрийман) е извършвал и множество нарушения на правилата в затвора, за което са му били налагани съответни наказания, като тези нарушения са започнали още през 2010 г. и са продължили до месец юни 2018 г., след която дата няма данни за други налагани наказания. Прави впечатление също, че положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание да поиска условно предсрочно освобождаване. Като първите по-трайни резултати в тази поправителна работа се констатират едва през 2019 г.”, отбелязва прокурор Трифонова.

Юритконсултът на затвора: Опасен прецедент

Юрисконсултът на Централния софийски затвор посочва, че при предсрочно освобождаване резултатът ще бъде, че „специалната превенция не е постигнала целта си, не е оказала нужното превъзпитателно въздействие на лишения от свобода и за това говори неговото демонстративно протестно поведение и несъгласие с налаганите ограничения, неспазване на правилата, които е установила пенитенциарната система”.

Той отбелязва и че подобна отмяна на по-ранния отказ на Софийския градски съд да освободи Полфрийман би довела „до негативен отзвук сред лишените от свобода, сред затворническата общност в затворите в България, както и сред обществото като цяло”.

Борис Велчев и Сотир Цацаров не позволиха предсрочно освобождаване

За предсрочното освобождаване на убиеца Полфрийман се работи активно вече над десет години. Двама български главни прокурори - първо Борис Велчев, а по-късно и Сотир Цацаров, не се поддадоха на външния натиск и отказаха трансферирането на убиеца от България в Австралия. За сметка на това, множество лобистки организации, начело с Българския хелзински комитет (БХК) от години водят кампания по реабилитирането на Полфрийман, припомни сайтът "Правен свят". Убиецът дори попадна преди години в класацията "Човек на годината" на БХК, но заради острото обществено недоволство номинацията му бе оттеглена. Важна подробност е, че носител на наградата "Човек на годината" е била колегата на Калпакчиев известната с политическите си пристрастия съдийка Мирослава Тодорова, която е и бивш председател на ССБ. Двете организации - БХК и ССБ, освен, че често изразяват общи становища, имат и общо финансиране - част от парите им идват от Фондация "Америка за България", както и от проекти по т.нар. Норвежки финансов механизъм, за чието разпределение отговаря българското подразделение на "Отворено общество" на Джордж Сорос.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай