Съдът оправда пловдивския лекар, застрелял крадеца Жоро Плъха

Убийството е станало при неизбежна самоотбрана, заключиха магистратите

Съдът оправда пловдивския лекар, застрелял крадеца Жоро Плъха | StandartNews.com

Съдът оправда пловдивския лекар - д-р Иван Димитров, който през 2018 застреля рецидивиста Жоро Джевизов-Плъха. Решението е на Пловдивския окръжен съд, а магистратите заключиха, че убийството е станало при неизбежна самоотбрана.

Димитров е признат за невинен в това, че на 2 март 2018 г. в Пловдив умишлено е умъртвил Жоро Джевизов от Пловдив, съобщиха от съда.

Димитров обаче получи условна двегодишна присъда за притежание на незаконното оръжие - с тригодишен изпитателен срок.

"Пловдивският окръжен съд призна подсъдимия И. Д. за невинен по обвинението за извършено убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и го осъди за държане на незаконен пистолет и боеприпаси", гласи официалното съобщение.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд.

Това е втора оправдателна присъда за рентгенолога. Предишен състав на Пловдивския окръжен съд оправда медика, но на втора инстанция делото беше върнато за доизясняване на фактическата обстановка.

През месец май 2020 г. Апелативният съд пък отмени изцяло оправдателната присъда на д-р Димитров и върна делото за ново разглеждане от друг съдебен състав на същия съд.

Впоследствие имаше няколко отлагания на дела заради отсъствие на свидетели и подсъдим, а днес вече съдебната сага е на финала си.

Убитият Жоро Плъха е бил дрогиран по време на кражбата и съответно, на убийството, разкри тогава прокуратурата. Той бе смъртоносно ранен от лекаря и почина впоследствие. Собственикът на дома го беше заварил да краде в гаража му малко след полунощ. След убийството в Пловдив имаше многобройни протести в защита на рентгенолога.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай