Съдбата на Карадере в ръцете на Темида

Съдбата на Карадере в ръцете на Темида | StandartNews.com

Махат незаконната ограда насред ивицата в Кранево

На две емблематични дела срещу застрояването се надяват от гражданската инициатива "Да спасим Карадере". Надеждите са на 1 юни в Бургаския административен съд да паднат оградите, за които има издадени 18 строителни разрешителни и екоинспекцията в морския град е приела те да се вдигнат. Жалбата е срещу РИОСВ-Бургас, която е съгласувала с писмо от 29 май м.г инвестиционното предложение на "БСПФ ПРОДЖЕКТ 1" ЕАД, собственик на имотите в Карадере, да ги огради с поцинковани колони с височина 2 м и плетена поцинкова мрежа с височина 1,80 м. В хода на процедурата и 6 дни преди шефът на РИОСВ-Бургас да подпише, собственикът с инвестиционното предложение е продал имотите на друга фирма "Макси I" АД, се посочва в жалбата на Добромир Добринов, който е представител от гражданската инициатива "Да спасим Карадере". Тези 18 строителни разрешителни за Карадере са единствените останали в сила,

останалите над 70 са с изтекъл срок

обясни Люба Батенберска от същата гражданска инициатива. Още миналата година еколозите алармираха, че "Макси I" има намерение да строи луксозен къмпинг с къщички на две и три нива до плажа. А според скиците двор и улици например минавали през 100% борова гора.
На 5 май пък се очаква делото във Варненския окръжен съд срещу решението на ОбС на Бяла, с което приема ПУП-а на "Бяла-Север", който дава "зелена светлина" на застрояването по цялото протежение от Бели до Черни нос-Карадере. Делото е заведено от Варненската окръжна прокуратура след сигнал от МОСВ, че този ПУП не е съгласуван с ведомството. Държавното обвинение иска обявяването му за нищожен. Досега две заседания по делото бяха отложени. В него като страна са конституирани инвеститорите. Еколозите смятат, че МОСВ е важно

като е направило първата крачка, сега да не абдикира

освен това ведомството има нови доказателства - проучване, възложено на БАН и доклад за нови защитени видове по "Натура 2000" в Карадере.

Експертите обясниха, че проблемът на тези места са вече станали урбанизирани територии и за тях има влезли в сила подробни устройствени планове, одобрени от местните власти преди приемането на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, влязъл в сила от 1 януари 2008 г.

Оградата в балчишкото село Кранево е поставена без разрешително. Това пък стана ясно след направената проверка от органите на строителен контрол, Агенцията по геодезия, картография и кадастър и община Балчик. "От общинската администрация е съставен Констативен акт, с който започва производство по премахване", се казва в съобщение, обявено на сайта на регионалното министерство. В понеделник обаче кметът на община Балчик Николай Ангелов заяви, че все още в общината няма постъпила официална информация от проверката и затова той не е предприел действия по случая. "Ако заграждението не съвпада с имотната граница,

ще издам заповед за неговото събаряне

каза Ангелов. От строителното ведомство обясниха още, че е направено заснемане на местоположението на оградата от служители на Агенция по геодезия, картография и кадастър. Установено е частично навлизане с 8 м на единия край в плажната ивица.

Плашат екоинспектор след разкрития за Синеморец

Главен експерт от РИОСВ-Бургас получи заплаха по телефона минута след като коментира спрения строеж в Синеморец по телевизията. За това алармираха от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). На мушката на анонимен мъж се оказа Детелина Иванова, главен експерт по контрол на защитени територии и защитени зони в Регионална инспекция по околна среда (РИОСВ)-Бургас. МОСВ пък спря спорния проект за нова жилищна сграда в Синеморец, която е в рамките на природен парк "Странджа". "При проверка от експерти от РИОСВ-Бургас на терен бе установено, че е започнат строеж, имотът е ограден с метални платна, извършени са изкопни работи и се поставят фундаменти. На обекта е поставена табела, на която е посочено, че е издадено разрешение за строеж на 10 март 2015 г. Няма обаче съгласуване на инвестиционния проект с РИОСВ-Бургас. Разрешителното е издадено от община Царево, уточниха експертите.

Строителят "Корк и Форк" е свързана с Неделчо Гинин, който вече има хотел в Синеморец. Формално собственик и управител на фирмата е дъщерята му - Дарина Петрова.

От вписването в Имотния регистър се вижда, че Неделчо Гинин през 2005 г. е заплатил 170 007 лв. за спорния терен. След разкрития в медиите пък стана ясно, че година по-рано е придобил като крайно нуждаещ се съседен имот за 2 лв./кв.м. По-късно там е вдигнат апартамент комплекс. Строежът, започнат сега от фирмата "Корк и Форк", всъщност е разширение на комплекса.

Неделчо Гинин категорично отрече да има общо със заплахите към Иванова. "Тя е подписала много актове за спиране на строежи. Сигурно някой от тях се е обадил. При мен нещата са редовни. Само трябва от Министерски съвет да одобрят едно решение", обясни Гинин пред бургаския сайт "Топ новини".

Измислени еколози са зад истерията с "Корал"

Сава Чoролеев, представител на инвестиционно дружество "Прайм пропърти"

- Г-н Чoролеев, "Прайм пропърти" притежава имот на къмпинг "Корал" и бе цитирана като един от собствениците, чиито имоти ще бъдат отчуждени. Как ще коментирате това?

- Как да го коментирам? Като поредното безумие! Не знам в какви времена живеем да говорим за национализация. Нашата компания има официално писмо от МРРБ, което удостоверява, че в имота ни няма дюни. Преди много години, през 2002-2003-а, когато купихме имота и си отреждахме терените, действително бяха открити някакви. Тогава той се редуцира, дюните бяха извадени от парцела ни и дори тази част я подарихме на държавата.

- Откъде тогава ви идват проблемите?

- Цялата тази истерия за пореден път се разиграва от някакви псевдозелени и измислени еколози. На къмпинг "Корал" има един наемател, който е свързан с тези хора. Той всяка година поставя върху дюните, които са доста по-далеч от нашите парцели, каравани и палатки. Събира им по 1500 лева. Ето това е истинското нарушение и унищожаване на дюните. И когато някой от законните собственици на имоти реши да инвестира да вдигне 1-2 бунгала, на този човек не му харесва, защото ще му спре бизнесът. От там тръгва проблемът.

- Има ли изход от тази ситуация?

- Изход има, просто трябва да се спазва законът и държавата най-накрая да застане на страната на закона, а не да се поддава на натиск от страна на тези псевдоеколози. Още повече, че се правят редица неверни внушения. Внушава се, че се застрояват плажовете. Това е абсолютна неистина. Законът ясно казва: плажовете и дюните са изключително държавна собственост и никой не може да строи върху тях. Нека да покажат кой плаж е застроен, няма такъв. Другото внушение е, че строежите са незаконни. Тезата на МОСВ сега е да покаже как ще спре строителството. Измислят си, че ОВОС е с изтекъл срок. Такова нещо в закона няма. Когато се извади ОВОС и една процедура е започната, тя се довършва по същия ред, по който е започната. Издават се принудителни административни мерки за спиране, които инвеститорите веднага обжалват в съда и той казва: всичко е законно. После някой обявява как съдът е корумпиран, отново се прави истерия, пак се притискат държавните органи, те отново спират и пак в съда. И това е един безкраен омагьосан кръг. Третото внушение, което се прави, и то от министри, е, че има забрана за строителство в 100-метровата зона. Това просто не е истина.

- Как според вас ще приключи всичко това?

- Не знам, но държавата трябва да излезе и ясно да каже истината, че законът е спазен във всички тези случаи. Ако това не стане, никой няма да иска да инвестира тук. Това ще прогони инвеститорите, защото никой не знае утре какво го чака. Управляващите непрекъснато повтарят - ние имаме политическа воля. Преди това обаче трябва да имат разум и компетенции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай