Раздадоха правосъдните оскари на България

Юристи събраха 19 000 лева в помощ на 4 болни деца

Раздадоха правосъдните оскари на България | StandartNews.com

Благотворителен бал и тържествена церемония белязаха на 23 ноември седмото издание на Националните правосъдни награди, в което за поредна година бяха отличени най-добрите юристи на България.

По традиция в края на ноември, от 2013 г. насам, наградите се връчват по инициатива на самите юристи и с подкрепата на повечето техни професионални организации в страната. Организатор на събитието е телевизионната водеща и автор на предаването „Темида – цената на истината“ по Евроком Нина-Никол Хамилтън.

В центъра на вниманието в дългата вечер на 23 ноември бяха както връчването на правосъдните награди, така и благотворителната част на събитието.

Чрез търгове за продажба на картини на известни български художници и томбола юристите събраха най-голямата сума досега - 19 000 лева, които ще бъдат дарени на четири деца с церебрална парализа - Ванеса (3 г.), Божидар (6 г.), Елена (10 г.) и Снежка - (18 г.), както и Радо, който е с мускулна дистрофия. Освен това организаторите ще помогнат финансово и на Асоциацията за подкрепа на децата.

Продадени бяха платна на Иван Яхнаджиев, Николай Янакиев, Кеазим Исимов, Красимира Михайлова, Румяна Недялкова, Илиян Савков, Николай Сотиров и произведения на скулптора Добромир Иван.

Две награди Гран При за цялостен принос към правосъдието буха връчени още в началото на церемонията – на 92-годишния адвокат от Велико Търново Йордан Минчев - единственият работещ адвокат на тази възраст.

И до днес Минчев пише бележките по делата си на пишеща машина. Вписан е като професионалист от Великотърновската адвокатска колегия още през далечната 1956 година. Неколкократно е секретар и член на въпросния адвокатски съвет. Преподавал е военно наказателно право във военния университет във Велико Търново. Наградата на юриста-доайен връчи бившият служебен премиер проф. Йордан Герджиков.

Другият приз бе даден на професора по право на ЕС и конституционен съдия Атанас Семов. Той е единственият у нас професор по право на Евросъюза. Кариерата му има бляскаво начало, като през 2012 г. той става едва вторият български юрист (след проф. Евгени Танчев) с титла „Катедра „Жан Моне”, връчена му от Европейската комисия – за трудовете му относно съдебната система на Европейския съюз.

Любопитно е, че Атанас Семов е най-младият доктор на юридическите науки и вторият най-млад професор в цялата история на българската правна наука. Автор на 13 монографии, посветени на най-важните проблеми на правото на ЕС, на 9 студии и над 70 научни статии, съставител на 22 научни сборника,  създател и редактор на Библиотека „Студии по Европейско право”, включваща 32 тома, които позволяват да бъде определян като основоположник на българската школа по европейско съюзно право. Заместник-председател на Българската асоциация по международно право. Създател и директор на Института по европейско право. От една година е съдия в Конституционния съд на Република България.

Ето и списък на останалите получили тазгодишните Национални правосъдни награди:

Адвокат на годината: д-р Петър Илиев

Кантора на годината: „Мургова и партньори“

Синдик: Илка Петкова от Стара Загора

Медиатор: Симона Такова

Съдия: Лилия Георгиева от Специализирания наказателен съд

Прокурор: Валентин Вълков от окръжната прокуратура в Ловеч

Нотариус: Красимир Анадолиев (председател на Нотариалната камара)

Млад юрист: Марио Арабистанов и Кристиян Немцов

Про боно адвокат: Пламен Димитров

Специална награда за принос към адвокатурата: Ивайло Данов (председател на Софийската адвокатска колегия)

Международно сътрудничество: Мария Ганчева – българка от адвокатската колегия в Милано, Италия

Правосъдие зад граница: Адвокат Диана Димитрова за спечеленото от нея дело в Съда на ЕС в Люксембург за признаването на оригиналност на българското сирене срещу сиренето халуми.

Дело на 2019 г.: „Беднякът-милионер“ или как върнаха 100 000 лева лотарийна печалба на дете от дома в село Завет, откраднати от негов преподавател. Призът получи адвокат Недялка Маркова.

Правно събитие на годината: Националната пролетна конференция на Пловдивската адвокатска колегия на тема "Правото и културното наследство"

  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай