Пешо Сумиста защитава адвоката си

Пешо Сумиста защитава адвоката си | StandartNews.com

Отложиха мегаделото "Килърите" за средата на ноември

Подсъдимият по делото "Килърите" Петър Стоянов-Сумиста влезе в ролята на защитник на своя адвокат Ивайло Найденов пред Варненския апелативен съд. "Той има уважителни причини да отсъства заради ангажименти пред Специализирания наказателен съд в София", обясни соченият за тартор на престъпната банда. В пригодената за съдебна зала бивша столова на Варненския затвор вчера трябваше Апелативният съд да даде ход на мегаделото, което Върховният касационен съд (ВКС) върна за втори път на предишната инстанция. Съдийският състав във Варна с председател Янко Янков го отложи за 18 и 19 ноември 2015 г. от 9,30 ч. Основание за това бе молбата на адвокат Ивайло Найденов, защитник на подсъдимия Петър Стоянов, която е подадена едва на 12 септември по обяд, въпреки че насрочените дати се знаят от юни и той е призован оттогава. Като проява на недобросъвестност в процесуалното поведение определи отсъствието на защитата обвинителката по делото Ася Петрова от Върховна касационна прокуратура (ВКП), което предизвика Сумиста, след като му дадоха думата, да дръпне реч в негова подкрепа. Но Варненският апелативен съд наложи глоба в размер на 100 лв. за адвокат Ивайло Найденов заради несвоевременното подаване на молбата за отлагане на делото.

Преди да се насрочи датата за следващото съдебно заседание, магистратите се произнесоха по исканията на подсъдимите Янко Попов и на Георги Вълев от престъпната група за изменение на мерките им за неотклонение. Защитата на Попов посочи влошеното му здравословно състояние като сериозно основание за изменение на процесуалната мярка. Това обаче може да стане след изготвяне на тройна съдебномедицинска експертиза, с участието на пулмолог и на кардиолог. Ако вещите лица се произнесат преди датата на следващото съдебно заседание, съдът ще се произнесе по искането за изменение на мярката в закрито заседание.

Апелативният съд остави без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Георги Вълев. Той излежава вече присъда от 8 г. в Бургаския затвор за лихварство. Но поиска изменение на мярката заради възможността да работи зад решетките. Прокуратурата скочи срещу молбата с довода, че спрямо Вълев все още е висящо делото за две убийства, а като затворник би могъл да се възползва от правото на домашен отпуск и да се укрие. Апелативният съд потвърди най-тежката процесуална мярка "задържане под стража" спрямо него и го остави в пандиза.

Върховният съд определи като несправедливи присъдите, постановени от съда във Варна по т. нар. дело "Килърите" и за втори път върна процеса на предишната инстанция. ВКС смята, че наказанията от доживотен затвор са несправедливи. Става дума за присъдите на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, които получиха доживотен затвор, Янко Петров, който беше осъден на 15 г., и Райчо Стойнев - на 7 г. затвор. Според ВКС е нарушено правото на защита на подсъдимите, нужно е и събирането на нови доказателства. Свидетели на обвинението са били разпитани от съда в Шумен, без участие на адвокатите на Петър Стоянов. Последната инстанция обаче потвърждава решението, че Сумиста е лидер на престъпна група.
Основните обвинения са за убийствата на адвоката Петър Лупов и бизнесмена Румен Рачев. Групата на "Килърите" се е занимавала с палежи, взривове, побои и лихварство. Доживотни присъди без право на замяна трима от подсъдимите по делото - Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев, получиха от първоинстанционния Окръжен съд в Шумен. От Варненския апелативен съд бяха изменени в доживотни, а на останалите подсъдими - също намалени.
Пешо Сумиста в момента търка нара във Варненския затвор, Васил Костов-Кеца е в Ловешкия, а Георги Вълев - зад решетките на бургаския пандиз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай