Около Бобокови пак се размириса

Техен авер се оказа, че избягал от проблемна фирма докато течало разследването

Около Бобокови пак се размириса | StandartNews.com

Един от обвиняемите по делото срещу русенските Пламен и Атанас Бобокови – Васил Коцев, се е отървал от фирмата си насред разследването за незаконно депониране на опасни отпадъци на територията на страната. Това показа проверка във фирмените регистри, пише Монитор.

Според прокуратурата, по производството са подведени под отговорност общо 11 души, като сред тях е и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков. Въпросният Коцев пък е сочен за връзката между него и русенските братя.

Доскоро е била негова фирмата „Глобъл ресайклинг“, изкупувала боклука на Бобокови. Той обаче е излезнал от скандалното дружество малко преди избухването на аферата, докато вървяло разследването. Според документите в Търговския регистър Коцев е направил постъпките за напускане на фирмата през февруари 2020 г., а фактически сделката е била приведена в действие в началото на май.

Самата афера избухна в края на същия месец, когато започнаха и арестите по нея. В момента собственик на дружеството се води 23-годишният ботевградчанин Тодор Ерменков, чието име нашумя преди пет години покрай скандала със зверско убийство пред местна дискотека на младеж и последвалите арести. Тодор Ерменков е станал едноличен собственик на дружеството на Васил Коцев на 5 май 2020 г., като в направения тогава протокол е записано, че той притежава „всички два дяла, всеки един от които по лев“ от капитала на дружеството.

Междувременно днес спецпрокуратурата внесе в съда 9 тома с нови доказателства по делото срещу русенския бизнесмен Атанас Бобоков. За това стана ясно по време на заседанието за гледането на мярката за неотклонение на по-големия от двамата братя. Той е в ареста на „Г. М. Димитров“ от края на май т.г. и иска да излезе на свобода по здравословни причини. Сутринта преди гледането на делото обаче в съда са постъпили документи, че единият от адвокатите на Бобоков има симптоми на COVID-19 и по препоръка на личния му лекар предстоял PCR тест, нямал и възможност за участие в делото по skype. Другият адвокат пък бил в болнични.

„Мярката ми е медицинска. Да ме оставите още една седмица в следствения арест, е нечовешко. Моля да назначите следващо заседание по делото по най-бърз начин“, заяви пред съда Бобоков. Съдебният състав му обясни, че най-лесно е да назначи служебен защитник, но делото е голямо и той трябва да го чете няколко дни, а вече наетите защитници са запознати с него. "Адвокати бол“, отвърна Бобоков на въпроса ще успее ли до 6 октомври да си наеме нови, ако досегашните не са в състояние да присъстват на делото.

„В 9-те нови тома са огледите на веществените доказателства от площадките, където бяха намерени опасни отпадъци преди дни, заедно със снимков материал към огледните протоколи. На тези площадки са складирани отпадъци от дейността на „Монбат Рисайклинг“ или опасни отпадъци, внесени в страната пак от дружества на братя Бобокови от Италия. Прокуратурата счита, че Бобоков трябва да остане в ареста, защото за това деяние това е адекватната мярка“, казаха пред журналисти след делото двамата наблюдаващи прокурори.

На 29 септември т.г. прокуратурата съобщи за открити 7756 тона опасни отпадъци при огледи в 4 области във връзка с разследването срещу престъпната група. Отпадъците са намерени в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, в силажна яма, в с. Рупци, обл. Плевен, в септична яма, в землището на гр. Лом, обл. Монтана, в гр. Плевен, в землището на гр. Шумен и в землището на кв. Кремиковци, гр. София.

Истината обаче е, че това далеч не са единствените землища, в които са откривани опасни отпадъци на фирмата на Бобокови „Монбат Рисайклинг“. През 2017 г. беше задържан камион с опасен боклук в покрайнините на Свищов. До това се стигна след сигнал на кмета на града за нерегламентирано изхвърляне на територията на Западната индустриална зона на шлака. Според данните на екоинспекцията при извършената на място проверка заедно с представители на общината и МВР са констатирани около 111 тона шлака, депонирани в периода от 25 октомври до 1 ноември 2017 г. Те са били от производството на „Монбат Рисайклинг“, а купувачът на отпадъка е била фирма „Еко трейдинг къмпани“, която е била и глобена заради незаконното депониране на боклука. По случая беше образувано и досъдебно производство, чиято съдба обаче засега не е ясна. Фактът е, че разследването срещу Бобокови в момента се води за открити опасни отпадъци на други места.

Докато опасните отпадъци на фирмите им никнат като гъби, братята продължават с медийните атаки. Последното участие на Пламен Бобоков, отразено обилно в сайта на Прокопиев „Дневник“, целеше да пришие депутата Делян Пеевски към някаква фирма „Елбат“.

Публикацията е пореден опит на задкулисието да удари Пеевски, превърнал се във враг №1 на олигарсите заради законодателните си инициативи. В нея разследваните братя се опитват да се изкарат жертви на опит за кражба на бизнеса им, като ударът бил в полза на конкурента им „Елбат“. Ден по-късно обаче се оказа, че въпросната фирма също е под ударите на закона и срещу нея върви разследване на прокуратурата. Собственикът й Димитър Попов пък се скрил, а в офиса му не чудели къде е.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай