НПО на Хр. Иванов се намърда в съвет за съдебна реформа

БИПИ лобира за оставането на наблюдението от страна на ЕК върху правосъдието в България

НПО на Хр. Иванов се намърда в съвет за съдебна реформа | StandartNews.com

Организацията на бившия министър на правосъдието Христо Иванов – „Български институт за правни инициативи“ (БИПИ), която от години лобира в полза на оставането на наблюдението от страна на Европейската комисия (ЕК) върху правосъдието в България, влезе в новосъздадения Съвет за национален мониторинг на съдебната ни система, съобщава "Правен свят".

Съветът за координация и сътрудничество за мониторинг на борбата с корупцията и организираната престъпност, съдебната реформа и върховенството на закона ще започне да действа веднага след отпадането на европейския мониторинг върху България, който действаше върху страната ни 12 години. Във вторник в Министерството на правосъдието беше изтеглен жребий между неправителствени организации, подали формуляри за членство в Гражданския съвет към Съвета за координация и сътрудничество, като НПО-то на Христо Иванов бе едно от тях.

Проблемът в случая е, че БИПИ не отговаря на изискванията за членство в новия орган, тъй като самата организация не разполага с нужната експертиза относно съдебната реформа и върховенството на закона. Последното безспорно се потвърждава от факта, че НПО-то се представлява единствено от неговия председател и тримата му заместници, които обаче участват активно единствено в дискредитирането на България пред европейските институции. Нещо повече – в годините от създаването си до днес БИПИ работи единствено в посока на легитимиране на цели и идеологии, проповядвани от своя създател Христо Иванов, а в последните години за политическите амбиции на ръководената от него политическа партия „Да, България“.

Допреди четири години пък докладите по силата на мониторинга на ЕК върху страната ни, които бяха остро негативни и отявлено целенасочени към отслабване на правомощията на прокуратурата, се пишеха в кантори на адвокати близки или свързани именно с бившия правосъден министър Христо Иванов и неговите съпартийци от „Да, България“.

Всички тези факти сочат на извода, че участието на организацията на Иванов в националния мониторинг върху правосъдието на България би довело единствено до поредните опити за разклащане на доверието на Европейския съюз в съдебната ни система, както и до прокарването на откровено политически, лобистки интереси в сърцето на органите на съдебната власт у нас, като крайната цел неизменно се очаква да бъде – извеждане на държавното обвинение от съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай