Лек сблъсък Панов-Гешев при изслушването

Въпросите на председателя на ВКС се сториха неадекватни на членовете на ВСС

Лек сблъсък Панов-Гешев при изслушването | StandartNews.com

Дирижирана ли е подкрепата на колегите на кандидата? Този въпрос на Олга Керелска, член на ВСС, към кандидата за гл. прокурор Иван Гешев доведе до политическо говорене , а след това и до размяна на въпроси и отговори между Гешев и представилия се неадекватно председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Който каквото и да смята за българските прокурори и магистрати – аз не мога да си представя, че мога да се обадя на някого и да му кажа – ще получите списък. Всяка професионална общност се сплотява при атака. А тук има атака и тя е политическа. Единственият начин една професионална общност да отговори е чрез становища. Според Венецианската комисия, най-автентичният начин за изразяване на мнение е становище на прокурорските съвети. Да, безпрецедентно е, но е безпрецедентно и прокурор да се кандидатира за главен прокурор. През годините, с изключение на г-н Цацаров, който беше наказателен съдия, предходните главни прокурори са били извън професионалната общност. Аз се гордея с това, че имам подкрепата на чистачките и шофьорите – не правя разлика между магистрати и служители. Всеки си има компетентност и си върши работата, не деля хората на категории хора, спрямо това, което работят", отвърна й Гешев и допълни, че категорично не смята, че всички протестиращи го правят заради политически натиск.

"Извинявам се на българските граждани, че заради мен не могат да стигнат до работните си места, домовете си, детските градини", каза още кандидатът.

Тогава дойде редът на Лозан Панов, който веднага се впусна в защитен режим на позицията на Керелска, която обаче никой не бе нападнал. След което зададе три въпроса, които по никакъв начин нямаха отношение към професионалния дебат за бъдещето на прокуратурата. Първият бе относно делото КТБ – "Бихте ли ми казали дали представителите на регулаторните органи тогава имат някакво качество в делото?" – попита Панов.

Главният прокурор Сотир Цацаров реагира и попита дали е редно да се задава такъв въпрос и то от председателя на ВКС, който неизбежно ще разгледа делото като последна инстанция.

Гешев все пак взе думата за отговор. "По това дело има три групи престъпления – едното касае длъжностното присвояване, второто – присвояване на главна каса, има обвинения към бивш подуправител на БНБ и представител на съответния надзорен сектор в БНБ. Дали сме прави или не – ще реши съдът", отговори кандидатът и подчерта, че прессъобщението и обвинителният акт по делото са публични и са публикувани в интернет.

Панов продължи и зададе странен въпрос, който по никакъв начин не касае дейността на Иван Гешев нито като прокурор, нито като следовател – кои медии, според него са обективни и кои не. "Тези, които пишат истината и които не го правят", отговори все пак кандидатът.

Накрая председателят на ВКС попита и как ще благодари на главния прокурор за номинацията. "Благодарен съм на главния прокурор, че съм част от неговия екип. Ако говорите за материално изражение – не, нямаме такива отношения", посочи Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай