Гешев започва с местните велможи

Те създават проблемс с чувството за справедливост у хората, каза новият главен прокурор

Гешев започва с местните велможи | StandartNews.com

Като сериозна задача новият главен прокурор си поставя да разбие "местните велможи", тъй като има места, където прокуратурата е част от "статуквото" заедно с кмета, шефа на полицията, директорите на училището, болницата и др. Това заяви в интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев ден след официалното си встъпване в длъжност.

"Дори и в личен план това създава проблем за чувството на справедливост у гражданите", каза още Гешев. На тези места "частни територии", където има "симбиоза на мастно ниво" главният прокурор смята да постави конкретни цели и задачи и се надява те да се възприемат правилно.

Като основни приоритети за мандата си Иван Гешев посочи - отвореност на прокуратурата към проблемите на гражданите, те да разберат какво и как работи прокуратурата, както и борбата с битовата престъпност.

Поемам прокуратурата в добра кондиция, подредена и с административен капацитет. Има проблеми в структурата, но "няма безгрешни и няма да хвърлим камък назад", заяви Гешев, а след сформирането на екипа си ще се заеме с промяна в неравномерната натовареност на прокурорите.

 "Надявам се да не говорим вече толкова за корупция. Надявам се прокуратурата да излезе по-силна от този мандат", заяви още Иван Гешев като амбиция за следващите 7 години.

Той смята да промени съществуващия на места бюрократичен подход, тъй като е наясно, че заплатите си прокурорите получават от данъците на хората и затова те трябва да получат това, което искат - справедливост. Именно бюрократичният подход в самото мислене на някои прокурори ще е най-трудното, което ще трябва обаче да се промени, обясни Иван Гешев.

Главният прокурор посочи, че смята темата за промяната на остарялото законодателство като по-важна и съществена за обществото, отколкото темата за промяната на съдебната система като цяло. Иван Гешев се позова на думи на европейския главен прокурор Кьовеши, която ми казала, че не може с въдица да се лови слон, а неговият отговор бил, че в България "ние от време на време дори хващаме слон с въдица".

Ако прокуратурата се извади извън съдебната система, тогава би отишла към изпълнителната власт и политическият натиск ще е ежедневие.

Дебатът за мястото на прокуратурата и подновената тема за съдебната реформа той определи като изцяло политически и добави, че така и не му е ясна точно темата на този дебат, който е иницииран от президента и който върви и в момента, тъй като не е формулиран проблем.

Дали Конституцията трябва да бъде изменена и дали тя ще бъде изменена - това са различни въпроси, според Гешев, който заяви, че всичко зависи от волята на Народното събрание. След Нова година може да се очаква становище от страна на прокуратурата по темата и за т.нар. "независим прокурор", каквото становище е поискано по проектозакона на Министерски съвет. Първо обаче Гешев ще сформира екипа си, както и правния съвет от "светила" на юридическата наука, каквато заявка даде още вчера при встъпването си в длъжност.

Според Иван Гешев  дебатът за промяна на Конституцията в момента е политически" и той има само политически цели. Главният прокурор не е чул до този момент нито рационални идеи, нито такива конкретни и юридически аргументирани. Той припомни, че вече има решение на Конституционния съд за мястото на прокуратурата и в момента, по думите му, започваме един дебат без предмет и тема.

Зад този дебат прозират идеите на няма да ги наричам "десни екстремисти", но ще ги нарека "сегмент, който се намира извън Народното събрание", заяви Гешев и обясни, че зад исканията за промяна в съдебната система стоят две цели - да се постигне механизъм за отстраняване на конкретен главен прокурор, който не харесваш, и втората цел - да се унищожи прокуратурата, както бе унищожено следствието по времето на Иван Костов, който пък го е направил заради личното си отношение към Бойко Рашков.

Иван Гешев е убеден, че атаките от тези кръгове няма да спрат и дори му е интересно какво ще се случи по време на мандата му.

Главният прокурор отново заяви, че не го интересува дали някой го харесва, или не, тъй като това е работа на политиците, а не на един прокурор. Нормално е да има хора, които не го харесват и това са тези, които извършват престъпления.

По темата за "независимия прокурор", който да контролира главния прокурор, Иван Гешев посочи, че не се притеснява от контрол, тъй като "не съм престъпник", "няма притеснения", а и няма намерение да извършва престъпления. Трябва обаче да се обясни на гражданите ясно, че и сега има механизъм за контрол и главният прокурор може да бъде отстранен дори и за уронване на престижа на институцията. Самият механизъм, визиран с въвеждането на независим прокурор, "може и да не бъде задействан в рамките на нашия живот", предупреди Гешев.

Едно нещо, което обаче трябва да се промени, е използването на главния прокурор като "пощенска кутия", каза за пореден път Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай