Филип Златанов: Политическите интриги са ми чужди

Филип Златанов: Политическите интриги са ми чужди | StandartNews.com

"Не съм извършил престъплението, за което съм обвинен", заяви бившият председател на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси Филип Златанов. Делото срещу него се гледа днес във Върховния касационен съд (ВКС).

Пред върховните магистрати Златанов заяви, че никога не е работил под натиск и каза, че политическите игри и интриги са му чужди. "Моля да бъда оправдан", заяви пред съда Златанов, цитиран от БГНЕС.

И пред върховните магистрати, и пред репортерите в Съдебната палата той заяви, че в тефтерите му е имало цитати от телефонни разговори с много хора, включително и с политици. "Аз не съм се крил от никого", каза той.

Златанов дори поиска да каже, че "тези думи не са част от моя речник". "Това категорично не са поръчки, това са част от разговорите", каза той, но не спомена имена. Оплака се, че му е създаден демоничен образ.

Адвокатите му говориха пред съда за противоречия в обвинението и за процесуални нарушения. Според тях досъдебното производство е протекло тенденциозно още в самото начало. Присъдата почива на предположения, а наказанието определиха като изключително несправедливо. Те поискаха от съда да отмени решението на САС и да оправдае изцяло Филип Златанов. Според тях липсва извършено престъпление. Прокуратурата бе на различна позиция, а крайното решение ВКС ще вземе в срок.

БГНЕС припомня, че делото стига до последната - трета инстанция - по жалба на Златанов. Два съдебни състава вече го признаха за виновен и го осъдиха на 3 години и половина затвор. Според съдиите той не е изпълнил служебните си задължения.

На 3 април миналата година Филип Златанов бе осъден от СГС на 3 години и 6 месеца затвор. През декември същата година по-горната инстанция Софийският апелативен съд потвърди присъдата му. В мотивите си САС е записал, че намира присъдата на СГС за правила, законосъобразна и справедлива и я потвърждава изцяло. Решението на САС беше подписано с особено мнение от докладчика по делото – съдия Иван Стойчев. Според него присъдата на Филип Златанов следва да бъде изцяло оправдателна.

Вече стана ясно, че няма отговорни длъжностни лица от столичното следствие за изчезналите две тефтерчета на скандалния бивш шеф на Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. В тефтерчетата на Филип Златанов се съдържа информация с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен". В тях фигурираха инициалите - И.Ф., Б.Б. и Ц.Ц., както и името на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай