Екшън във ВСС: Противниците на Гешев проговориха

Те оттеглиха първото предложение за освобождаване на главния прокурор

Екшън във ВСС: Противниците на Гешев проговориха | StandartNews.com

Шестимата членове на Прокурорската колегия на ВСС коментираха решението си да оттеглят първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. 

ВИЖ ОЩЕ: Обрат във ВСС! Неочакван ход за Гешев

Според кадровиците законът не ги задължава да оповестяват публично мотивите за решението си, но те все пак казаха защо оттеглят предложението. Прочели прокурорско постановление, в което се казва, че Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до мястото на експлозията, предаде Нова. Става дума за отказа на Софийската градска прокуратура да образува досъдебно производство по сигнал на сдружение БОЕЦ. 

Проверката на СГП показала още, че чуждият специалист не е бил на самото местопрестъпление, а заедно със заместник-директора на НСлС Ясен Тодоров и преводач стоели на около 20-30 м. Периметърът бил ограден със специализирана лента на МВР, а самото място - с бяла линия на асфалта, обясни Гергана Мутафова от ВСС. 

Другото предложение на ВСС за предсрочно прекратяване мандата на Гешев остава на дневен ред. То е заради нарушение за Етичния кодекс. 

Според новия правосъден министър Атанас Славов разглеждането на искането може да отнеме дни. „Все пак се надявам на стегната процедура, която да гарантира принципите за безпристрастност и неутралност”, каза той преди началото на заседанието на ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай