Неделя,

Близнашки: Да питаме ЕС преди да пипаме давностния срок

От: сс -
291
Близнашки: Да питаме ЕС преди да пипаме давностния срок
A
A
A

 

Бих препоръчал на управляващите да се допитат предварително до Европейските институции преди да прибегнат към промяна на Конституцията за давностния срок за приватизацията. Това заяви бившият служебен премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки по България он еър. Той заяви, че е възможна промяна в основния закон заради огромния обществен интерес, породен от бандитската приватизация.

Според него Близнашки промяна на Наказателния кодекс няма да даде необходимия резултат, защото този въпрос изисква отваряне на Конституцията. Ако обаче не се допитаме предварително до ЕК и Венецианската комисия може да се предизвика турбуленция, подобна на тази, която вече изживяхме с решенията по отношение на правомощията на тримата големи в съдебната система. Освен това подобна промяна ще е прецедент за страните от ЕС, каза още професорът.

Трябва обаче отсега да сме наясно, че промяната на давностния срок ще създаде икономическа несигурност и много хората ще треперят, предупреди Близнашки. Според него дори да не бъдат вкарани много хора в затвора, моралната присъда при огласяване на скандалните сделки ще е дори по-тежка за всички изхвърлени от борда политици, „които сега драпат за реабилитация и връщане във високата политика”.

Вече е ясно, че прокуратурата заработи на високи обороти, дава резултати и това изнервя олигарсите, които е ясно, че „ ще дадат отпор на изобличаването на пладнешкия грабеж на националното богатство. Те бяга дълго време галените деца и решиха, че това ще е вечно. Но прокуратурата ясно показва, че времената вече са други, каза Близнашки.

По отношение на позицията на президента за съдебна реформа професорът заяви, че Радев се е захванал с тази промяна, „когато се провали сценария за осуетяване на избора на кандидатурата на главния прокурор”.

„В желанието си да свали кабинета на всяка цена, президентът формулира погрешка дилема - между управляващи и управлявани. Разделителната линия обаче е друга и тя е е между народа и олигархията. Тя е между страната на закона и тази престъпния свят. Добре е Радев да се определи на коя страна е . Защото създава впечатление, че е на път да застане на погрешната страна”, каза още Близнашки.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com