Заради охраната на Борисов! Парламентът на косъм от бой /ОБНОВЕНА/

Страшен скандал в зала, Росица Кирова прекрати заседанието

Заради охраната на Борисов! Парламентът на косъм от бой /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

На косъм се размина бой в пленарната зала заради законопроекта на Николай Хаджигенов, който предвижда сваляне на държавната охрана от НСО за бившите премиери и председатели на НС, министрите и президентската адмиинстрация. С него от лимузините слизат Бойко Борисов и Цвета Караянчева. Проектът сваля и охраната на главния прокурор Иван Гешев, ако срещу него няма заплахи.

Скандалът тръгна още в първите минути от разглеждането на проекта по принцип.

Екшънът се разпали, след като председателстващата заседанието на НС Росица Кирова от ГЕРБ обяви, че законопроектът на Николай Хаджигенов за Закона на НСО не е приет, въпреки че бе подкрепен от 98 депутати, 1 "въздържал се" и 1 "против", с мотива, че няма 121 народни представители.

Депутатите от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" скочиха срещу нея и в пленарна зала настана истински хаос.

Кирова обаче обяви, че взема почивка, за да се консултира приет ли е законопроекта или не, както и трябва ли да продължи гласуването. Това беше посрещнато с бурни освирквания и смях от депутатите на ИТН, ДБ и ИБГНИ.

След малко Росица Кирова се върна и обяви, че законопроектът не е приет и се преминава към гласуване на другите два. Това предизвика още по-бурни реакции сред депутатите на трите партии, които наобиколиха парламентарната трибуна и започнаха да приканват Кирова да направи поименна проверка, като най-активни бяха Тошко Йорданов, Мая Манолова и Мария Капон. Кирова отказваше и държеше, че гласуването трябва да продължи, предаде Епицентър.бг.

След 10-минутни безредици и говорене един през друг Росица Кирова все пак премина към поименна проверка на депутатите, и страстите се успокоиха.

Поименната проверка на народните представители установи 125 депутати в пленарната зала. Законопроектът беше прегласуван, като при процедурата гласуваха 102-ма депутати. Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като не са гласували 121 души и прекрати заседанието.

Това отново взриви залата, а Кирова обяви, че прекратява заседанието. Последваха нови бурни освирквания и викове.

"Чети правилника. Как така ще прекратяваш заседанието? Ти правилника знаеш ли го?", заяви на висок глас на Кирова зам.-председателят на НС от ИТН Виктория Василева.

На трибуната се появи и другият зам.-председател Татяна Дончева, която обясни, че законопроекти се приемат със 121 гласа и така спаси Росица Кирова от почти сигурна саморазправа.

Кирова все пак удари звънеца за край на заседанието, а в залата за малко не се стигна до бой. Във вихъра на екшъна бяха Николай Хаджигенов от ИБГНИ и Маноил Манев от ГЕРБ, които взаимно се крещяха.

Според законопроекта на Николай Хаджигенов НСО ще охранява само президента, премиера и председателя на парламента. Без охрана от НСО остават главният прокурор, президентската администрация, членовете на Министерски съвет и първата дама.

Подобно е и предложението на законопроекта на "Има такъв народ", но въпреки че дебатите приключиха и при двата законопроекта, заради скандалите и поименната проверка на кворума той все още не е подложен на гласуване.

"Шокиращи са за мен данните за броя служебни автомобили и шофьори в парламента и НСО (автомобилите само в НС са над 100, при общо 240 народни представители). Заради това като народен представител изпратих запитване до всички министерства с въпрос за ползваните от тях служебни автомобили и броя шофьори, назначени да обслужват високопоставени държавни чиновници". Това написа народният представител от ДБ Ивайло Мирчев във Фейсбук.

"Данните, които получих от общо 17 министерства, са за около 3000 служебни автомобили и над 1000 шофьори, които пряко обслужват държавните чиновници. В това число не влизат общините, прокуратурата (само тук служебните автомобили са 290, а в Бюрото за защита на Гешев има 37 служебни коли, от които само две струват 1 млн. лв.), съдилищата, останалите държавни и общински служби. Заедно с тях броят на автомобилите и шофьорите ще е поне двоен. Този брой е равен на два армейски батальона. Тази инициатива не е плод на желание за евтин популизъм, а опит да покажем реален проблем в администрацията, след което да преминем към неговото решаване. И не, това не е най-големият проблем пред страната ни, но е много показателен за начина на мислене.", коментира Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай