Йовчев разкри фрапиращ случай на злоупотреби в МВР

Йовчев разкри фрапиращ случай на злоупотреби в МВР | StandartNews.com

София. Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев разкри фрапиращ случай на нарушение в сферата на охранителната дейност в МВР. Пред бТВ той обясни, че Столичната дирекция на вътрешните работи е била подизпълнител на частна охранителна фирма по договор за 10 години с клауза за автоматично удължаване с още 10 години.

За всяка реакция на сигнал МВР получава по 15 лв. а поддръжката на един патрул – четири смени с възможност за почивка, гориво, ремонт на автомобила, струва по 6000 лв.", обясни Йовчев, но не пожела да посочи кой е подписал договора с аргумента, че „този който го е сключил, може някой да му е наредил да го сключи".

Йовчев обясни, че договорът вече е прекратен. Той го даде като пример за мотивите си да предприеме закриването на СОД. „Яростната съпротива ме накара да се разровя и стигнах до това. Проверяваме всички договори", посочи още той. Министърът отново изтъкна тезата си, че не може да извършва търговска дейност, още повече в сфера, в която извършва контрол.

Вицепремиерът критикува лошото управление на средствата от Европейския съюз за бежанци през програмния период 2007-2013 г. По думите му, заради неефективно усвояване досега за следващите седем години за България са били предвидени едва 9,6 млн. евро целево финансиране от специалните фондове на ЕС.

„Усвоени са не повече от 50% от средствата от ЕС. Бяхме трети отзад напред по усвояване. На базата на неусвоените трябваше да получим по-малко пари. Благодарение на предприетите действия сега получихме огромна подкрепа – обърнали сме мнението, създали сме необходимата среда", увери Цветлин Йовчев.

Той разкри също, че при предишното управление на Държавната агенция за бежанците към Министерски съвет по-голямата част от парите са изразходвани не за създаване на условия за настаняване, а за издаване на брошури с разясняване на правата на чужденците. Без да влиза в подробности, той спомена за поръчка на компютър на стойност 6 000 лв. „Има случай с фирма – дъщерята на бившия началник на кабинета на министъра на МВР Бойко Славчев, спечелила обществена поръчка", каза още Цветлин Йовчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай