Йотова заговори за третия мандат и кутията на Пандора

Песимист съм, че ще има стабилно правителство, каза вицепрезидентът

Йотова заговори за третия мандат и кутията на Пандора | StandartNews.com

"Изборите изглеждат все по-вероятни, а шансът за правителство все по-малък."

Това заяви в Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова, цитирана от БНТ, след като взе участие в Ботевите тържества.

Тя коментира връщането на втория мандат от "Продължаваме Промяната"."Следва конституционната процедура. Президентът има 7-дневен срок след официалното връщане на мандата, за да връчи третия мандат на една от останалите парламентарни групи", подчерта Илияна Йотова.

"Дали зора се довърши или се две нощи смесиха".

Не ви ли прилича тази метафора на ситуацията, в която е страната ни, защото на моменти изглежда доста непрогледна", продължи вицепрезидентът Илияна Йотова, коментирайки политическата ситуация и решението на ПП в понеделник да върне на държавния глава неизпълнен вторият мандат за съставяне на кабинет.

"Отворили сме много сериозно кутията на Пандора, забелязва се разделение, омраза и противопоставяне", добави тя.

"Смятам, че ни трябват нови хора, които да поведат България, но очевидно дебатът, който се води в НС, отношението между институциите и това, на което сме свидетели в последно време, показва, че до голяма степен политическата класа е изчерпана. Коя политическа сила и как ще реши да променя себе си, това зависи от самите тях, но ако искат да оцелеят, промяна трябва да има", добави Йотова.

"Никой няма право да си присвоява думичката "промяна" и да я закичва в името на своята политическа формация, защото промяната е процес, който трябва да обхване всички нас, няма изключения", каза още Йотова.

"Понякога между редовете и фразите се разбира дали има уговорки между част от политическите партии, дали ще направят своя компромис, ще загърбят ли различията, за да има правителство", отбеляза вицепрезидентът.

"Песимист съм, че ще има стабилно правителство с третия мандат. Ако има, то ще бъде с много временен характер, с елементи на задкулисие, с много договорки помежду им, с различни компромиси и политически отстъпки", призна Йотова.

"Очевидно трябва да минем още веднъж през избори, да чуем какво ще кажат хората. Аз не приемем тази теза, че нещата ще са същите и ние отново ще попаднем в тази ситуация. Нещата ще са същите, ако продължим да правим едни грешки като избиратели. Ако всеки един си направи сметката какво е видял за толкова време от началото на миналата година досега, ще си направи много точен извод как да реагира, за кого да даде своя глас и какво да изисква от политиците си", убедена е тя.

"Тези безспорни скандали, насъсквания между личности и партии в парламента обезверяват хората и ги карат да си останат по домовете. Всички партии се кълнат, че са диалогични, но диалогът е инструмент. Важното е с какви цели ще бъде постигнат", смята вицепрезидентът.

"Така че преценката за третия мандат е изцяло на президента, най-вероятно той ще се ръководи от това коя партия може да събере най-много гласове за ново правителство", каза още Илияна Йотова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай