Властта обяви как ще спасява знакови криминални дела от замитане

Няма риск да отидат в кошчето след закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите

Властта обяви как ще спасява знакови криминални дела от замитане | StandartNews.com

Парламентът трябва да приеме днес промени в Закона за съдебната власт, с които ще бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. какво ще се случи обаче с цялата работа, която до момента вършат магистратите, при положение, че дойността им е свързана със знакови и тежки дела?

„Няма риск знакови дела да отидат в кошчето след закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите”, декларира пред Нова телевизия Милен Матеев от "Продължаваме промяната", който е председател на правната комисия в Народното събрание.

„Започнатите вече дела отиват в Софийски градски съд и ще бъдат гледани от същите състави, които са ги започнали. Минималната давност е 15 години и няма как да бъдат прекратени”, съобщи депутатът и заяви, че спецправосъдието е неефективно.

“Нашето мнение е, че при създаването на спецправосъддието в България не е имало тежка корупция, която да налага създаването на такъв орган. Корупцията се вкарва в спецправосъдието преди две години”, смята Матеев.

“Хората излязоха на улицата през 2020 година, защото прокуратурата отказа да разгледа знаковите случаи, свързани със записи на премиера Бойко Борисов и други скандали в обществото. Трябваше повече от една година и под натиска на обществото, за да се сезира прокуратурата”, каза председателят на правната комисия.

„Състоянието на правосъдната ни система, и най-вече на прокуратурата, която не дава възможност да бъдат разследвани знакови лица в държавата, се дължи на фигурата на главния прокурор Иван Гешев”, обвини Матеев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай