Четвъртък,

Властта обяви как ще спасява знакови криминални дела от замитане

От: Рачо Рачев, кадър Нова ТВ -
187
Властта обяви как ще спасява знакови криминални дела от замитане
A
A
A

Парламентът трябва да приеме днес промени в Закона за съдебната власт, с които ще бъдат закрити специализираните съд и прокуратура. какво ще се случи обаче с цялата работа, която до момента вършат магистратите, при положение, че дойността им е свързана със знакови и тежки дела?

„Няма риск знакови дела да отидат в кошчето след закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурите”, декларира пред Нова телевизия Милен Матеев от "Продължаваме промяната", който е председател на правната комисия в Народното събрание.

„Започнатите вече дела отиват в Софийски градски съд и ще бъдат гледани от същите състави, които са ги започнали. Минималната давност е 15 години и няма как да бъдат прекратени”, съобщи депутатът и заяви, че спецправосъдието е неефективно.

“Нашето мнение е, че при създаването на спецправосъддието в България не е имало тежка корупция, която да налага създаването на такъв орган. Корупцията се вкарва в спецправосъдието преди две години”, смята Матеев.

“Хората излязоха на улицата през 2020 година, защото прокуратурата отказа да разгледа знаковите случаи, свързани със записи на премиера Бойко Борисов и други скандали в обществото. Трябваше повече от една година и под натиска на обществото, за да се сезира прокуратурата”, каза председателят на правната комисия.

„Състоянието на правосъдната ни система, и най-вече на прокуратурата, която не дава възможност да бъдат разследвани знакови лица в държавата, се дължи на фигурата на главния прокурор Иван Гешев”, обвини Матеев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички