Вигенин дължи 170 000 евро ипотечен кредит

Вигенин дължи 170 000 евро ипотечен кредит  | StandartNews.com

София. 170 000 евро е ипотечният кредит на министъра на външните работи Кристиан Вигенин. Това става ясно от декларациите на министрите по Закона за конфликт на интереси, цитирани от Нова телевизия.

Според данните голяма част от министрите в кабинета „Орешарски" дължат пари на банки по различни заеми.

За разлика от водещия класацията Вигенин, финансовият министър Петър Чобанов не е взел и лев на заем.

Родните законотворци обявиха и постовете, които са заемали преди да встъпят в длъжност, както и собствеността си в различни компании.

Сред министрите онези, които са участвали във фирми или са притежавали дялове, не са много. Повечето от членовете на кабинета обаче са теглили кредити.

Премиерът Пламен Орешарски обявява, че няма конфликт на интереси и не е участвал в ръководството на фирми. Задълженията му се изчерпват с месечната вноска за лизингов автомобил на обща стойност 6 500 лева.

С най-много участия в ръководства на сдружения и фондации преди да се превърне в министър на образованието е Анелия Клисарова. Тя е ръководила 6 организации.

При заемането на поста министъра на транспорта и съобщенията Данаил Папазов е имал дялове от „Пристанище-Варна" и фирмата „Ойлтрейдинг", ръководил е друго еднолично дружество. И той обявява заеми за над 30 000 евро.

Социалният министър Хасан Адемов е участвал в ръководството на 2 организации – едната футболен клуб „Хан Аспарух".

Министърът, отговарящ за инвестиционното планиране, Иван Данов притежава дялове в три фирми. След заемането на министерския пост освобождава ръководната позиция в „Тера-груп".

Петър Стоянович е собственик на фирма към назначаването си. Записал е, че би могъл да влезе в конфликт на интереси с дамата, с която живее, както и с брат си и братовчед си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай