Цацаров подаде оставка. Каква е ползата от оттеглянето му?

„Възраждане“ са онези, които критикуват всички, независимо за какво , казват политолози

Цацаров подаде оставка. Каква е ползата от оттеглянето му? | StandartNews.com

След двучасови дебати вчера Народното събрание прие оставката на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Какво означава оттеглянето на шефа на антикорупционната комисия и с какви позиции остават политическите сили след него?

"С такава емблематична оставка и при такава емблематична структура като КПКОНПИ е ясно, че ще се разиграят сценарий и дебат, които ще сложат вижданията за реформата в тази система. Когато се създаваше комисията, отново имаше тежки противоречия за това какви функции трябва да има. Тогава президентът и ДПС настояваха структурата да има разследващи функции, а ГЕРБ отказа. Сега нещата малко се завъртяха на обратно и най-вероятно ще се отиде към разследващи функции. Това беше политическо говорене по повод на един формален акт", коментира пред бТВ политическият анализатор Росен Карадимов.

Част от групата на ГЕРБ бойкотира гласуването, а от „Продължаваме промяната“ определиха оставката като закъсняла. Самият Цацаров не присъства на заседанието.

„Това беше един формален акт. По-скоро поводът бе използван за опита за парламентарно говорене, опита за директен сблъсък на уменията да изразяваш позиции. Една политическа сила отново беше срещу всички и успя да извади леки дивиденти. Става въпрос за „Възраждане“. Те са онези, които критикуват всички, независимо за какво става дума и за какво се гласува“, смята проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Според Карадимов дебатът между институциите не е вреден за България. „Подобно разнопосочно говорене от страна на президента и на правителството винаги ще бъде ползвано от опозицията с опит за заклеймяване на политическа интрига“, заяви проф. Стоянов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай