Строим с Катар и Турция трасето Свиленград-Русе

Бойко: За инвестициите е важна етническата стабилност

Строим с Катар и Турция трасето Свиленград-Русе | StandartNews.com

Варна. За тристранно проектиране и построяване на магистралата Свиленград-Русе си стиснаха ръцете в резиденция Евксиноград българският премиер Бойко Борисов с колегите си на Катар - шейх Хамад бин Джасем Ал-Тани и на Турция Реджеп Тайип Ердоган. След срещата те дадоха пресконференция в огледалната зала на двореца "Евксиноград".

"Заедно ще строим скоростния път или магистралата Свиленград-Русе, заедно с пристанището и допълнителен мост или тунел под Дунав в зависимост от това как ще се разберем с румънската страна. В 11 часа следващия четвъртък в София се срещат строителните министри на трите страни, за да обсъдят трасето, отчуждителните и законови процедури, рентабилността на проекта - да се отчете броят на минаващите автомобили и да се изгради консорциум за проектиране и изграждане на този път", посочи българският премиер Бойко Борисов.

Той уточни, че проектът е извън европейските програми, по които имаме кофинансиране. В бъдеще се проектира и ж.п. линия, магистралата Варна-Бургас-Истанбул, но това, според Бойко Борисов, са отдалечени във времето разсъждения.

"Години и десетилетия след това ще има нова транспортна схема не само на Балканите, но и в Европа", подчерта българският министър-председател. Според него важно е добре да изиграем картите си, да стартираме няколко проекта с директните инвестиции от Катар, както и с тристранния консорциум. Можем да стъпим и в трети страни с възможностите, които имат Катар и Турция, каза Борисов.

Интерконекторната връзка (междусистемна газова връзка) е далеч от реалността, отсече премиерът. Това, което Турция може да даде като диверсификация на газ за нас, е само при критични ситуации. А Катар продава газ в райони, където има свои пазари, а този район не е един от тях, обясни Борисов.

Затова на срещата са подчертани добрите взаимоотношения с Русия, нейната голяма роля в арабския свят, както и значението на проекта "Южен поток", за който заедно се работи с Турция, дала своята икономическа зона да мине тръбата. "Всеки, който говори на тази тема различно от това, е само в сферата на добрите пожелания", каза Борисов.

"Тук говорихме за тристранни инвестиции, които, ако се реализират, ще станем пример за Европа. Турция е врата към Европа, а България е продължение на това", каза премиерът на Катар. "Ние страдаме от недовършени проекти - за Тунджа, за язовири и реки. Затова обсъдихме няколко стъпки, а инфраструктурните министри ще започнат работа по тях", допълни турският премиер.

Положението в Сирия е изключително тревожно, а времето за решаване на проблема изтича, каза премиерът на Катар шейх Хамад бин Джасем ал Тани. На високо ниво в Евксиноград тримата премиери обсъдиха драматичните събития в Сирия.

"Не може повече да продължаваме да изчисляваме броя на ранените. Над 10 000 са убитите в Сирия. Повече от 100 000 са бегълците в Ливан, Йордания и Турция, каза премиерът Ердоган. Той е категоричен, че 300 наблюдатели, според последното решение на Съвета на ООН, са крайно недостатъчни. Трябват 1000-2000-3000, за да покрият цялата територия на Сирия, смята Ердоган. "Нашите семейства с Башар Асад бяха близки, но не може да подкрепяме тиранията, не можем да му кажем "чудесно се справяш". Ние трябва да застанем на страната на жертвите в Сирия. Не е важно какво казва Башар Асад, а какво казва народът. "Глас народен, глас Божи"". Така отговори Ердоган на въпрос на турски журналист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай