Спряхме руски самолети за Сирия (ОБЗОР)

Спряхме руски самолети за Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Москва иска обяснение, обвинява София, че действа под натиск от САЩ

България отказа да пусне през въздушното си пространство руски самолети с доставки за Сирия заради "сериозни притеснения за товара им". Това съобщи Ройтерс, а малко по-късно от Министерство на външните работи потвърдиха, че са отказани разрешения за прелитания в периода 1-24 септември 2015 г. Причината за решението са данни на наши и чужди спецслужби. Според тях на борда на руските военни транспортни самолети вместо хуманитарна помощ е можело да има въоръжение. Това стана ясно от думите на военния министър Николай Ненчев пред bTV. Той обясни, че решението и отговорността за отказа са изцяло на външния министър Даниел Митов, но въпросът е обсъден с президента и премиера.

В отговор Москва поиска официално обяснение от властите в София. То бе адресирано и към Атина заради настояването на САЩ Гърция да не дава коридор на руски самолети. "Ако са възникнали някакви съмнения у някого, в случая у нашите гръцки и български партньори, те, разбира се, са длъжни да обяснят какъв е проблемът", заяви специалният представител на президента на Русия по Близкия изток и Африка и заместник външен министър Михаил Богданов пред Интерфакс.

"Ако става дума само за това, че предприемат едни или други ограничителни или забранителни мерки по молба на американците, то това повдига въпроса за тяхното суверенно право да вземат едни или други решения по повод преминаването през тяхното въздушно пространство на самолети на други държави, в частност на Русия. Като се има предвид, че ние обясняваме накъде, с каква цел и с какъв товар летят нашите самолети", добави Богданов.

Първият зам.-председател на комисията по външните работи в Думата Леонид Калашников бе по-рязък и заяви, че решението на София "подкопава руско-българските отношения" и е "изпълнение от васала на искане на своя господар". "САЩ очевидно ще се опитат да ни затворят небето за полети към Близкия изток по целия периметър. Някои се държат, като Гърция например, а такива слабички, като българите, които ние някога защитавахме от турските завоеватели, не помнят добрината", добави Калашников.

"Отказът на България няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути през Задкавказието и Иран", посочи на свой ред Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията.
Преди ден Москва съобщи, че САЩ са поискали от Гърция да не пуска два руски самолета с доставки за Сирия. Руският сенатор определи като несъстоятелни подозренията на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер. "Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети". България е взела решението си под влиянието на САЩ, смята руският депутат от парламентарната комисия по отбрана Франц Клинцевич. Русия ще намери адекватен отговор на решението на България, предупреди и зам.-шефът на Думата Николай Левичев.

Скандалът идва на фона на засилващи се съмнения от страна на САЩ, че Русия планира военно участие в Сирия, за да защити режима на президента Асад. Става въпрос за модерна военна техника и бойци. В събота американският държавен секретар Джон Кери изрази пред руския си колега Сергей Лавров безпокойство относно предполагаем руски военен ангажимент в Сирия. Малко след това самият Лавров заяви, че руската страна никога не е крила намерението си да достави военно оборудване на сирийските власти, за да се борят те с терористите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай