Симеонов: Позор за Борисов, че хвърля в огъня най-верните си хора

Исканите оставки заради скандала с апартаментите било лов на вещици, обяви лидерът на НФСБ

Симеонов: Позор за Борисов, че хвърля в огъня най-верните си хора | StandartNews.com

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов скочи с гневна критика срещу премиера Бойко Борисов заради приетата оставка на Цецка Цачева, която била „достоен човек с безупречна репутация", а сделката и с "Артекс" за апартамента в квартал "Изток" „стандартна и на пазарни цени“.

„Откъде накъде, питам аз, някой ще дири сметка затова как се е договорил продавачът с купувача. Има ли някакво нарушение на закона, питам аз? Отговорът е не. Има ли неплатени данъци? Отговорът е не. Има ли корупционна сделка? Отговорът е не“, каза Симеонов пред БНР.

„Вече няколко дена обществото се занимава с всякакви жълтини. За мен е много близка аналогията с времето на великата китайска културна революция, ръководена от Мао Цзедун, не явно. Дано да ме разберете“, добави бившият вицепремиер

“Цецка Цачева я познавам много добре. Това е жената, която два пъти беше председател на Народното събрание. Човек с чиста и неопетнена репутация. Човек, с когото не всяка политическа партия, а България трябва да се гордее. Друг е въпросът как беше употребена на няколко пъти. Но имам абсолютно лични убеждения, непоклатими, че това е една жалка и инсценировка“, каза още той. И подхвана премиера Борисов.

 "В случая позор за министър-председателя, че по такъв елементарен гаден начин хвърля най-верните си хора в огъня. Не знам как тази партия /ГЕРБ - бел. ред./ съществува с такъв лидер, който е готов да хвърли всеки в бездната само и само да продължи да се кандилка отгоре на властта", каза още Симеонов пред "Фокус".

"Въобще не мога да повярвам, че през 2019 г. може да се извършва такъв просташки лов на вещици, който ми напомня в исторически план връщане във времето веднага след 9 септември, когато без вина и с вина са изтрепвани хиляди хора само с обвинението, че са били чорбаджии", каза още Симеонов. И продължи да се възмущава от случилото се с Цачева.

"Сега изведнъж да я изкарат виновна, защо? Защото си е купила апартамент на договорена цена, платила си е парите, не е ограбила никого, не е извършила сделката в резултат на някакви корупционни облекчения към фирмата. Чисто просто си е продала имотите в Плевен, за да си купи апартамент и те ще ѝ дъвчат кокалите и Борисов ще ѝ иска оставката. Това общество вече просто превъртя", заяви Симеонов. И допълни, че няма оставка без да я е поискал Борисов.

Симеонов не пропусна да защити и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов, от когото тръгна и целия скандал. "Никой не може да държи сметка за имотна сделка – обвинението към него е абсолютно неаргументирано", смята лидерът на НФСБ. "Никой не може да държи сметка за имотна сделка, при която едни 200 кв. м се заменят за 240 кв. м с доплащане. И двата закупени апартамента са в един и същ квартал при аналогични цени и не става въпрос за никаква злоупотреба или нарушение на закона.

Нека тези, които в момента се упражняват, включително моите партньори, дали е било морално да се подава оставка, нека първо да отговорят има ли закононарушение", допълва Симеонов, за когото се знае, че е в много добри отношения с Цветанов, за разлика от неговия кумец и лидер на "Атака" Волен Сидеров.

"Не мога да разбера за какво някои по най-лумпенски начин и то основно медиите, ще държат сметка за това на каква цена ще бъде закупен един апартамент, след като са спазени законите и са платени данъците", смята Симеонов.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай