Ще приеме ли Македония офертата на Макрон? Отговарят експерти

В българското общество има обида от отношението на македонците към България

Ще приеме ли Македония офертата на Макрон? Отговарят експерти | StandartNews.com

Съвсем не е реалистично да смятаме, че Република Северна Македония (РСМ) ще подпише протокола, предложен от Франция. Няма да го направи. Няма да има споразумение. 75% от македонците не са склонни на никакъв компромис с България, дори да се гарантират идентичността и езика, заяви пред НоваНюз журналистът и философ Тони Николов.

Според него никой не очакваше френското предложение да стигне до толкова прецизни детайли в двустранния протокол. "Парадоксално е, че в миг, в който падна правителството, се получи тази невероятна развръзка с РСМ. Обществото е объркано. Стигна се до прецедент - българските предложения да бъдат вкарани в преговорната рамка. Трябва да настъпи успокоение в двете общества. Страховете са, че Орбан може да поиска същото от унгарското малцинство в Украйна", коментира журналистът.

По думите му ако ЕС спре да се разширява, ще се лиши от своята динамика. "Дипломацията са безкрайни телефонни разговори и международни срещи. България имаше много сериозен проблем - бяхме в тежка изолация откакто наложихме това вето. Нашата теза е много трудна обяснима", посочи Николов. И допълни, че България купува време с приемането на френското предложение. "Македонците не познават частта от историята, свързани с репресиите. Това ще бъде голям взрив в тяхното общество", прогнозира журналистът.

Бившият вътрешен министър и ексшеф на ДАНС Цветлин Йовчев смята, че сега натискът ще се пренесе към Северна Македония. „Трябва да има натиск те да извършат промени, за да отговорят на европейските изисквания. Основният проблем е, че в РСМ има насадено враждебно отношение към България. И то е на основа на манипулиране и изопачаване на историческата истина. Това е опасно и рефлектира върху правата на българите там”, уточни Йовчев.

Той попита дали България има дефиниран национален интерес по отношение на РСМ. „Нашият интерес е Северна Македония да стане част от ЕС. И това нещо трябваше да се говори и да се обясни на хората защо е важно, ако РСМ стане част от Евросъюза”, подчерта Цветлин Йовчев.

По думите му в българското общество има обида от отношението на македонците към България. „Когато се взимат такива решения, трябва да се опитаме да не влагаме емоции. Дали е защитен българският интерес - мисля че френското предложение е добро”, отчете бившият председател на ДАНС.

И подчерта, че Русия няма интерес от интеграцията на Западните Балкани към ЕС. „Евросъюзът бърза, защото в момента, в който стартира процесът на присъединяване ще се появят лостове в ръцете на европейските институции, с които те ще съумяват да влияят върху македонската позиция”, каза Йовчев.

"Повече от 2 години тезата беше, че България спира Македония. С гласуването в Народното събрание тя беше изчерпана като алиби и оправдание. Скопие трябва да поеме подадената ръка и да покаже с действията си, че може да изпълнява предварителните условия за започване на преговори. Всичко останало ще бъде шикалкавене, липса на отговорност и ясна антиевропейска тенденция. След това предложение на ЕС, РСМ трябва да спре процеса на дебългаризация", заяви лидерът на Гражданския демократичен съюз в Северна Македония Петър Колев. 

По думите му Скопие трябва да е разбрало, че това, че си българин, не означава, че си второ качество човек. "Надявам се нашето правителство няма да върви по същия път по познатите въпроси. Македония трябва да почне да спазва Договора за добросъседство. Вярвам, че македонското правителство ще припознае този шанс, за да може РСМ да се върне на релсите на евроинтеграцията си. Проблемът е с прилагането на договора", смята той.

Според него македонската власт трябва да бъде прочистена от антиевропейски, проруски и просръбски интереси. "Да си прочистят състава на коалицията. Интересът на РСМ не може да бъде сложен в зависимост от кариерата на някой политик", подчерта Колев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай