Ще направят кабинет, но само за зимата

Вотът за президент е непредсказуем

Ще направят кабинет, но само за зимата | StandartNews.com
  • Някои претендират да са велики на базата на моралното превъзходство, казва доц. Стойчо Стойчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Доц. Стойчев, какви според Вас са перспективите за създаване на следващ кабинет?

- До голяма степен перспективите са свързани с това дали ще имаме отделни избори за президент и парламент или ще има избори две в едно. Защото във втория случай едното повлиява на другото и не е ясно кое накъде ще повлияе, така че не е ясно и какъв инженеринг можем да правим, а обикновено се губи от този инженеринг. Резултатите могат да бъдат повлияни както и от това, така и от факта, че изборите не се провеждат в някакво реално време, защото предишните бяха проведени през лятото. Ще я има и ковид-ситуацията, но и това, че парламентът вече е разделен на две виртуални части, условно казано. В едната виртуална част, партиите на протеста, има няколко разделителни линии. Според мен, по този начин няма възможност да бъде излъчен кабинет, който да управлява в пълен мандат - въпреки че Конституцията не задава определени ограничения, аз мисля, че кабинетът, който ще излъчи следващото Народно събрание, ще преведе държавата през зимата, за да бъдат проведени през пролетта нови парламентарни избори. Така или иначе, стабилно мнозинство, без участието на поне три партии в него, няма как да се формира. Това означава, че основните партии трябва да преглътнат основните противоречия, в които са поставени, и да спрат да стигматизират ГЕРБ като коалиционен партньор. От друга страна, има и варианти ръката на ГЕРБ да е протегната и към Демократична България, които са членове на ЕНП - тоест двете партии са в едно и също европейско семейство. Условието там винаги е било да се осъвремени чисто професионално ГЕРБ и виждате, че Даниел Митов се спряга на доста челни постове. Въпросът е доколко демократите ще решат да се включат в нещо подобно.

- Как  ДБ ще решат да се включат в нещо подобно, след като се изчегъртваха цяло лято?

- С едните се изчегъртваха, с другите се псуваха на майка, но в крайна сметка ще им се наложи да седнат и да работят заедно. Лошото е, че това време ще настъпи по-скоро, отколкото те ще имат период, необходим да се адаптират към това.

- И може би отколкото избирателите им са склонни да приемат това?

- Избирателите и българското общество традиционно не са толкова радикализирани. Те формират своите нагласи на базата на говоренето на политическите партии. Българското общество традиционно не е толкова поляризирано и тези нагласи се подклаждат на базата на реториката на политическите партии. Ако се абстрахираме от политическото говорене, ще видите, че обществото въобще не е толкова дълбоко разделено. То няма и какво толкова да се разделя, защото някои от тези партии претендират за различност на базата на моралното превъзходство. А моралните качества на политиците - ами няма един стандарт, с който да ги мерим. Виждате претенциите на Мая Манолова, на Татяна Дончева в сблъсък с Тошко Йорданов как катастрофираха напоследък. Въобще тази предубеденост на тема морално превъзходство в последните месеци - трябва да се абстрахираме от нея.

- Какво показаха депутатите със скандалите при приемането на актуализацията?

- Бюджетирането е процес, в който участва предимно администрацията. Политическите сили участват дотам, да надуят в зала балона за вдигането на пенсиите три пъти. По подобен начин са се вдигнали например доходите в Южна Европа - в Испания, Италия, Франция. Така е произведен и гръцкият сценарий - когато върлува криза и в същото време има див популизъм и всеки вдига социалните плащания на калпак. Така че за мен това, което става, е абсолютен белег на европеизация - тоест ние сме се превърнали в европейска страна. Може би от южните страни на Европа, които не произвеждат много голям продукт, но сме показали, че сме част от ЕС. Оттук нататък трябва да се пазим от горчивия опит да други южни страни като Италия, Гърция, Португалия, и да не стигаме до големи грешки. Че ще има грешки, това е неизбежно, но не трябва да се стига до катастрофи.

- Как ще се развият нещата с избора на президент?

- Това са непредсказуеми избори. Ако погледнем исторически, всички сигурни фаворити у нас губят, само Първанов е изключение за втория си мандат. Но Георги Първанов подходи по диаметрално противоположен начин - той се ангажира с диалог, с изграждане на мостове, с работещи коалиции. Тогава той много бързо стана гарант за консенсуса. При Радев е обратното, така че е трудно да се каже накъде ще отидат тези президентски избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай