Роми на бунт срещу Каракачанов

Искат му оставката, обвиняват го в расизъм

Роми на бунт срещу Каракачанов | StandartNews.com

ФОТО: БГНЕС и бТВ

Роми поискаха оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов и го обвиниха в расизъм заради репликата му: "Циганите станаха много нагли".

Стотина души с грамотно написани плакати се събраха пред Министерски съвет, за да изравят протеста си срещу събарянето на ромски къщи.
Повод за бунта са изказванията на Каракачанов по повод ситуацията във Войводиново и намерението му да изготви специална срещу незаконните гета.

Другия път ще бъдем 100 хиляди, заканиха се ромите. Те твърдят, че Каракачанов трябвало да бъде подведен под наказателна отговорност за насаждане на омраза. Протестиращите настояват и за истината около побоя на командоса от Войводиново.

След изказването на Каракачанов, ромският активист Лилияна Ковачева подаде жалба срещу него. Тя е и един от организаторите на протеста днес, предаде бТВ.
По-рано през деня тя обясни пред БНР, че има петиция с искането вицепремиерът Каракачанов да бъде отстранен от правителството.
"Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор”, обясни Ковачева.

По-рано днес вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви пред журналисти в МО, че няма за какво да се извинява на ромите. По повод митинга той  коментира, че всеки има право да протестира.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай