Реформа в БСП

Реформа в БСП | StandartNews.com

Лидерът хока партньорите в левицата, иска оставки по места

София. Тя ще засегне партията на всички нива, като се започне от Изпълнителното бюро и се стигне до общински структури. Все още персоналните промени на "Позитано" 20 се анализират, но със сигурност Станишев ще предложи промени в Изпълнителното бюро, които трябва да бъдат гласувани на заседание на Националния съвет на БСП идната събота. Пленумът не е насрочен официално, но материалите за него се подготвят на пълни обороти, уточниха лаконично от централата на БСП. Лошите резултати на Столетницата на евроизборите ще бъдат гледани буквално под лупа и не е изключено с партийните си постове да се разделят общински и областни лидери на партията. Чисто технически в Изпълнителното бюро ще влязат новият младежки лидер Вероника Делибалтова и шефът на столичните социалисти Калоян Паргов. Двамата стават част от ИБ на БСП по дифолт, тъй като заемат местата на своите предшественици - Явор Гечев и Анна Янева, които са зам.-министри в кабинета "Орешарски". Соцлидерът Станишев е разкритикувал на заседанието на ИБ на БСП в петък вечерта медийната политика на правителството, като е дал да се разбере, че не е доволен от промотирането на провежданите политики от отделните министерства.

БСП е мандатоносител и ще настояваме това ясно да проличи, казал Станишев на своите. Кабинетът има вина за слабия резултат и по друга линия. "Една значителна част от членовете и симпатизантите на БСП очевидно не припознават правителството, като кабинет, в което участва БСП.

Това е един от въпросите, който предстои много сериозно да бъде дискутиран на разговорите и с нашите партньори в управлението в лицето на ДПС и с министър-председателя", подчерта говорителят на БСП и настоящ военен министър Ангел Найденов. Като проблем той определи и "вътрешнопартийната ситуация". По думите му в немалка част от партийните структури има затваряне, изолиране и неспособност да бъдат привлечени активните хора, както в кампанията, така и в гласуването. Той разкритикува и коалиционните им партньори в "Коалиция за България", като посочи, че е нужно техните ръководства да се ангажират по-активно с кампанията. Причината за слабия резултат на БСП ръководството на партията вижда и в АБВ. "Всеки един глас за АБВ е на практика глас, който налива вода в мелницата на ГЕРБ. И това се потвърждава с тези около 90 000 гласа, които не им помогнаха за нищо, но на практика отнеха поне един мандат от БСП", обясни Найденов. "Промени в ръководството на БСП са възможни", заяви пък  ервеният депутат Петър Мутафчиев.

Манолова не се плаши от нов вот

"Мен не ме е страх от избори и колегите също, но става дума за това какво е полезно за държавата и как да се свърши". Това заяви зам.-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) пред БНТ. Тя отсече, че не се е "вкопчила в някакъв пост", както и че властта не била на всяка цена за нея. "Но на парламентарни избори активността ще е по-голяма и малките партии тогава могат да отпаднат", отбеляза Манолова.

Попова не дава да пипат преференцията

Вицепрезидентът Маргарита Попова защити възможността за преференциален вот и предупреди парламентаристите да не я отменят. "Сега случващото е много добро, възможността за преференция е поискана от хората", заяви тя в Карлово. И се закани: "Само някой да посмее да го стъпче или размаже". По думите й тази формула трябва да се доразвива. "Гражданите казаха, че искат да я използват, за да могат в рамките на партийната листа да предпочетат човека, на когото имат по-голямо доверие и да го изтеглят напред", отсече Попова. На въпрос налага ли се промяна в законодателството, така че изборният процес да стане по-прозрачен, вицепрезидентът, заяви, че това е работа на законодателните органи, на правителството и на гражданите. "Ще се случват грешки, сигурно и провокации ще има, докато улегне нашата демокрация. Ние всеки път, когато вкараме промяна в закона, още преди да заработи, да казваме, че не работи и да търсим други новости. И с тази дума прозрачно вече започна да се спекулира. Този болшевишки и стахановски подход не го одобрявам", категорична бе тя.

Командира: Само ДПС спечели на изборите

Заемането на проруски позиции в предизборната кампания е основната причина за "тежката загуба" на БСП, АБВ и "Атака". Това заяви пред "Дарик" бившият премиер и десен лидер Иван Костов, който ръководи "Лабораторията за управление на риска". Според него спадът на доверието в институциите след вота е критичен. "Самите евроизбори създадоха предпоставка за нова политическа криза и предсрочно прекратяване на мандата на Народното събрание", смята той. "Най-тежки са пораженията върху правителството", допълва още Костов. По думите му от евровота най-добре излизат ДПС, които щяха да увеличат броя на депутатите си в българския парламент, ако изборите бяха за избраници в националната институция. Всички останали партии обаче отчитат общ спад на доверието. При хипотеза за национален вот ГЕРБ щеше да има 83 депутати при 97 спечелени мандата миналата година. БСП пък щеше да се срине до 52 места. Печеливш "по странен начин" от изборите е президентът Росен Плевнелиев, който печели от подкрепата на избирателите за своята категорична позиция за европейска интеграция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай