Вторник,

Рашков за тока: Заложени са политически бомби

От: Агенция Стандарт -
Рашков за тока: Заложени са политически бомби
A
A
A

Вътрешният министър Бойко Рашков направи коментар относно повишението на цените на тока и проверките в КЕВР и Независимата енергийна борса. 

„Отчитаме, че това е тенденция на световния пазар и ние не сме изолиран остров. Все пак е задължително да установим дали няма фактори у нас, които да стимулират подобни процеси. За да правим такива проверки, каквито досега не си спомням да са правени, значи имаме определени съмнения и трябва да изчистим този въпрос – както в КЕВР, така и на други места. Проверката ще продължи, докато нещата се изяснят”, коментира той.

И добави: „Въпросът е и чисто политически. Някой ни е заложил бомби преди известно време, за да дойде есента, да започнат цените да се колебаят и да се каже: „Вижте колко е лошо служебното правителство”. До няколко дни ще изясним проблематиката”.

Рашков коментира твърденията на ДПС, че е погазвал човешки права, че с комунистически приоми не се печелят избори и че ще сезират Брюксел. „Това са политически спекулации на тази политическа партия. Получих запитване, в което се загатваше нещо подобно. Питането е елементарно за това, че се упражнявала репресия. Помолих да ми дадат конкретни данни за случаи. До този момент такива данни не са подадени. На голи твърдения не вярвам. Обърнах се към тях и в пленарна зала. Те не посочиха нито един такъв случай, от който това да е видно. Обещах, че ако има такъв, ще разпоредим проверка и ще вземем мерки”, каза той.  

„Това е законова процедура. Органите на МВР най-напред осъществяват профилактична дейност, тъй като след като се извърши такова купуване ние не можем да направим нищо друго освен разследване”, добави той.

„В една такава предизборна обсановка, в която отвсякъде тече информация как определени лица, свързани с политически партии се подготвят да купуват гласове, разнасят куфари от област в област и плащат на бедните слоеве както с пари, така и с продукти, не можем да стоим безучастно. Така се изкривява политическия вот и накрая се появяват едни хора в пленарна зала, за които се чудим кой ги е избрал”, продължи Рашков.

„Купуването на гласове е купуването на душите на тези хора. И вместо нашите политици да станат цивилизовани хора, те купуват гласове само и само да са в парламента.  И после кой им е виновен - органът, който контролира това да не се извършват престъпления против политическите права на гражданите”, посочи вътрешният министър.

„Никой не е репресирал когото и да е било. Когато не успеем с профилактичната дейност, образуваме досъдебни производства. Тези производства преди около и след вота на 11 юли са десетократно повече от тези по времето на Маринов и на Терзийски, когато те са се бояли на пръстите на едната ръка и не са били срещу управляващата партия, която сега плаче от репресии че някой е управлявал, а касае маргинални партии като тази на Цветанов, Божков и др. подобни. Дела за ГЕРБ и ДПС – няма. И сега когато намерихме такива, изведнъж тези партии започнаха да разпространяват неверни твърдения за репресивни мерки”, добави той.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички