Радостин Василев поднесе голяма изненада с имунитета си

Прокуратурата поиска имунитета на Василев заради подозрения за отправени заплахи

Радостин Василев поднесе голяма изненада с имунитета си | StandartNews.com

Депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична" Радостин Василев е подал декларация, с която се съгласява срещу него да продължи наказателно производство. Това съобщи в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Росен Желязков и посочи, че точка втора от дневния ред отпада.

Току-що депозирах в деловодството на Народното събрание декларация за отказ от имунитета си като народен представител, заяви и Радостин Василев от трибуната на парламента. Затова депутатите няма да разглеждат днес проекта на решение за създаване на Временна комисия по искането на главния прокурор за даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу Василев.

Прокуратурата поиска имунитета на Василев заради подозрения за заплахи срещу бившия народен представител от "Има такъв народ" Христинка Иванова.

Възбуждането на наказателното преследване срещу депутат е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие.

Държавното обвинение съобщи, че в рамките на разследването срещу Василев са събрани доказателства, че на 13 юни 2022 г. той е направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова чрез заплашване, противно на убежденията и волята ѝ, да напусне парламентарната група на партия "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание, както и поста си на депутат. Разследването е започнало през юли.

По-рано Василев заяви, че няма да се откаже от имунитета си и се очакваше временна комисия в парламента да изяснява казуса. Сега такава няма да бъде направена.

В края на 47-то Народно събрание Радостин Василев, който дотогава беше министър на спорта от квотата на Слави Трифонов, реши да напусне партията. Той беше избран за народен представител в 49-ия парламент от коалицията “Продължаваме промяната-Демократична България”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай