Радев с 3 искания за българите в Северна Македония

Трябва да има и ясен график за решаване на отворените политически проблеми, каза президентът

Радев с 3 искания за българите в Северна Македония | StandartNews.com

Три искания, свързани с правата на българите в Северна Македония, изложи президентът Румен Радев по време на днешната си среща с техни представители от различни сдружения

Трябва да има и ясен график за решаване на отворените политически проблеми, бе първото искане на държавния глава. По думите му това трябва да се случи наред с дейностите по задълбочаване сътрудничеството във всички области, където има ясни амбициозни графици.

Тяхното загърбване ще доведе до блокиране на интеграцията на Северна Македония в ЕС. Затова трябват ясни гаранции и устойчив процес по пътя на Скопие към ЕС, каза Радев.

Именно това е причината президентът да продължава да държи на вписването на македонските българи в конституцията на Северна Македония наравно с другите народи, така че техните права да бъдат гарантирани, а това да бъде задължително условия за даване на съгласие за преговори на Северна Македония.

Изкореняване на езика  на омразата, което да стане преди да отворим врата на Скопие към ЕС, е третото искане на президента Радев.

Искам да бъда правилно разбран – това не е намеса София във вътрешните дела на Северна Македония, увери държавният глава. И определи позицията си като „израз на нашата загриженост и подкрепа това членство в ЕС да се основава на зачитане на човешките права, на изкореняване на идеологемите от тоталитарното минало и да се основава на европейските норми и ценности”.

Радев бе категоричен - не подкрепя и идеи за малцинства и сепаратиски течения. Застава зад стремежа на северномакедонските българи да бъдат пълноправни граждани, да имат квотно представителство администрацията и да станат видими за правния мир на тяхната страна.

„Ние можем и държим за помагаме. Това е наш дълг“, каза Румен Радев.

"Ние искаме в нашата държава Република Северна Македония децата ни свободно да се определят като българи, ние искаме да можем да участваме пълноценно и интегрирано в нейния политически, културен, икономически и обществен живот. Ние може би малко повече от сънародниците си в България искаме да бъде ясно и категорично защитено нашето културно и историческо наследство в Северна Македония, защото всекидневно виждаме как се руши", каза от своя страна представител на северномакедонските българи. Той настоя спешно да се изсветли историческата истина.

"Не можем да търпим децата ни да се връщат от училище разревани и разстроени, защото някой си казва, че нашите предци са били фашисти,  окупатори, татаромонголи, най-големият враг на нашата държава.", заявиха сънародниците ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай