"Промяната" недоволни от Сарафов. Изненадата

Тревожат се, че има твърде много власт

"Промяната" недоволни от Сарафов. Изненадата | StandartNews.com

Нямаше прозрачен и открит процес във ВСС, Борислав Сарафов беше избран за и.д. главен прокурор по една изключително прибързана процедура. Това заяви пред БНР Стою Стоев от ПП-ДБ, председател на правната комисия в парламента.

"В цялата ситуация, която се разиграва в последния месец и малко, на преден план беше съмнението у всички за политическо влизание в съдебната власт и конкретно във ВСС. Докато за отстраняването на г-н Гешев имаше много и други основания той да бъде отсранен - масови протести, доста конректни мнения на специалисти, че той не е пригоден за тази длъжност. Отстраняването на Гешев може поне да бъде обяснено не само с политическото влияние. Буквално за 1 ден, на следващия ден, се проведе процедура, която по никакъв начин не разсея съмненията за политическото влияние във ВСС. Вместо да се проведе прозрачен, открит процес с ясно разписани правила, по които трябва да се избере изпълняващият длъжността, на следващия ден той беше избран с една изключително прибързана процедура".

Стоев подчерта, че част от критиките, които са имали към Иван Гешев, са ги имали и към Борислав Сарафов:

"Всички проблеми, които съпътстваха управлението на прокуратурата от Иван Гешев, индиректно могат да се насочат и към Сарафов. В последния момент чухме, че Сарафов има различно мнение от това на Гешев, преди това 3 години нищо не чухме".

"Г-н Сарафов в момента е директор на Следствието, а сега ще е и временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Това не е ли прекалено овластяване на един човек в момента?", попита председателят на правната комисия.

В предаването "Неделя 150" Стою Стоев бе категоричен, че в крайна сметка трябва да има конституционни промени. "Тези, които са в нашата визия, целят гарантиране на по-голяма независимост на съдебната власт", подчерта той и добави:

"Така е конструиран ВСС, че предполага не малко политическо влияние в съдебната система. Основният фокус на нашите идеи за конституционна промяна е реформа в структурата на ВСС".

От ПП-ДБ смятат, че Съветът трябва да бъде разделен на 2 органа. В този за съда трябва да имат преимущество съдии избрани от съдии, посочи Стоев и добави, че това е международен стандарт за независимост на съда. "С квотите, които се предлагат, политическото влияние е почти невъзможно", категоричен бе той.

Стоев подчерта, че ще водят разговори с всички партии, които имат желание, включително ИТН и "Възраждане":

"Ако има някакво припокриване във вижданията, не виждам какъв е проблемът да обсъждаме тези идеи. За сериозни промени в Конституцията се изисква сериозно мнозинство. Няма как да се капсулова само до определени политически сили, разговорът за Конституция трябва да обхване всички политически сили, представители на цялото общество".

След като проведем срещи с всички политически сили и излезем официално с нашите текстове, предполагам, че тогава и от БСП ще се включат, смята председателят на правната комисия. Той апелира депутатите от БСП да преосмислят своето решение. Според него "да отказваш такъв разговор само заради политически подбуди не е коректно спрямо хората". По думите му идеята е надпартийна и цялото общество трябва да е убедено, че тези промени са наложителни. По думите му с ГЕРБ имат съгласие по това, което трябва да се случи в съдебната система.

Премахването на фигурата на главния прокурор е много сериозен въпрос и той не е от компетенцията на обикновено НС, изказа мнението си Стоев. Според него депутатите трябва да се концентрират върху нещата, които могат да постигнат в това НС:

"По скоро трябва да гледаме към ограничаване на правомощията на главния прокурор".

По думите му доверието в съдебната система ще се увеличава стъпка по стъпка, това няма да случи на следващия ден, след като бъде променена Конституцията:

"Това е дългъг процес, който се надявам да успеем като общество да извървим, с промени в Конституцията".

Относно ротационното управление Стою Стоев обясни, че след 9 месеца не е нужно цялото правителство да подава оставка, а само премиерът. Правителството пада, след това ще се подкрепи министърът-председател Мария Габриел със същия състав на правителството, добави той. И предупреди:

"Ще подкрепим правителство с министър-председател Габриел и с министрите, които са в момента, стига да вървим по пътя, който сме очертали още в началото на това правителство. Смятам, че за момента вървим в правилната посока. Нека да видим как ще завършим тези първи крачки, да видим дали изпълнителната власт се движи в начертаната посока към мерки за приемане в Шенген и еврозоната и тогава ще можем да говорим дали се движим по правилния път. В момента, в който се отклоним от заложената законодателна и управленска програма, на която се съгласихме при гласуването на това правителство, тогава нашето търпение ще бъде изчерпано".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай