Вторник,

Преговорите: Намаляване на ДДС на лекарствата иска БСП

От: Агенция Стандарт -
252
Преговорите: Намаляване на ДДС на лекарствата иска БСП
A
A
A

Намаляване на ДДС на лекарствата на 9 % и безплатното закупуване на медикаменти за деца до 14 години. Това са две от мерките, които трябва да бъдат заложени в бюджет 2022 според БСП, стана ясно по време на преговорите за съставяне на кабинет. Те са организирани от първата политическа сила ПП „Продължаваме Промяната“ и за първи път се излъчват онлайн. 

До голяма степен приоритетите на първите две партии, които се изказаха БСП и ИТН се припокриват. Първи думата взеха БСП, предава "Марица". Според тях трябва болниците в труднодостъпните региони да бъдат със статут на защитени болници и задълженията им, които са над 100 млн. лв., да бъдат погасени. По думите на левицата е важно и освен за ковди да се помисли и за превенция от хепатит А, за която отдавна има ваксина. Причината е, че страната ни е единствената държава, в която има взрив от болестта. Преди това обаче първо трябва да се предприемат краткосрочни мерки за справяне с пандемията.

Според левицата те са осигуряване на възможности за повишаване на ваксинацията, като се създадат мобилни групи, насочени към хората с множество контакти и възрастните. „Трябва да се създаде и ясно разделяне на потоците на пациентите с оглед поддържане на диагностицирането на общозначимите заболявания“, отбелязаха от БСП и добавиха, че: „Преговорите в направление здравеопазване са едни от най-важните, тъй като последните 12 години беше сериозно обезличена. На базата на деградацията й се стигна до данните да сме на първите места по смъртност“. Сред предложените дългосрочни мерки пък е заплащането на лекарите да не е на брой операции, а на база квалификация, както е в Испания. 

ИТН подкрепят повишаването на броя имунизирани, но са категорични, че ваксинацията трябва да остане доброволен акт. Акцент партията на Слави Трифонов постави и върху подготовката на специализирани ковид болници, които ще намалят тежестта върху останалите и така ще се улесни по-ранната диагностика на другите заболявания. Според тях страната ни трябва да акцентира и върху развитието на био лекарства. „До 2023 г. трябва да се махнат клиничните пътеки, както и преразглеждането на здравната карта. Тя е продънена и пробита, не е никаква здравна карта. Населението след преброяването ни ще излезе, че е в пъти по-малко от броя на леглата, което са излишни пари за държавата, т.е. те трябва да бъдат намалени“, обясниха от ИТН и добавиха, че искат в рамките на година да бъде приет нов закон за лечебните заведения. Важно е и предлагането на различни здравни пакети за хората и демонополизацията на НЗОК.

От партията на ИТН настояват още лечението на неосигурените лица да бъде обезвъзмездено с удръжки от помощите, които получават. Освен това да бъде осигурено допълнително финансиране на общинското здравеопазване, а субсидията да зависи от броя население, възрастовата структура и отдалечеността на населеното място. Идеята е парите да служат за доплащане на дефицитните кадри. "Примерно липсват джипита, но нямат как да им платят. Така това допълнително финансиране ще осигури средствата", аргументираха се от ИТН. Изборът на директор на болница пък да бъде пряк и да се извършва от самия персонал.

Оказа се, че "Демократична България" са съгласни с повечето поставени на дневен ред точки, затова и акцентира в по-различните си виждания. По думите на д-р Таня Андреева от ДБ е важно в болниците да бъде включен помощен персонал като болногледачи, помощник медицински сестри и здравни асистенти. Идеята е те да поемат част от неспециализираната дейност, която към момента се извършва от лекари и медицински сестри. "Това може да стане чрез преквалификация на хора, които искат да работят в образованието с определени курсове. Човек завършил 12 клас не пречи да работи като медицински секретар. Колкото и пари да инвестираме в здравеопазването, ако не го обезпечим с кадри ще остане като църква без попове. ", аргументира се д-р Андреева и посочи, че страната ни изпитва глад за 30 00 медицински сестри. За повишаване на интереса към професията те смятат, че ще помогне въвеждането на степени на медицинските специалисти, като това ще им даде стимул да се развиват, а срещу надграждането - да получат финансово възнаграждение.

От ДБ вече са изготвили и бюджетно разпределение за най-спешните нужди в здравеопазването, което възлиза на 2.5 млрд. лв. Сумата предвижда изграждане на единна информационна система, програми за стимулиране и съхранение на човешкия ресурс в здравната система, както и изпълнение на  Закона за здравето, според който 1 % от събраните акцизи от тютюневи изделия и спиртни напитки да се използват за  промоционални кампаниии и превенция на зависимости.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички