Попова: Можем да сме мост между Изтока и Запада

Попова: Можем да сме мост между Изтока и Запада | StandartNews.com

Синдромът на обгрижване от великите ни обрича на бездействие, подчиненост или враждебност. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на конференцията „България-заплашена от неоосманизъм или нов мост между Изтока и Запада в новите геополитически реалности". „В европейското семейство, основано на ценности ще имаме ли най-после подкрепа за решаване на специфичните ни регионални интереси. Казвам - да, ако познават бъдещата ни модерна, обединителна национална доктрина, вдъхновена, изследвана от просветени и отдадени на общото благо лидери-родолюбци", подчерта Попова.

„Тук сме, за да заявим родината ни България ще бъде не само мост между Запада и Изтока в новите геополитически реалности но и гарант за това, за благополучието на народите ни, живот в мир, свобода и демокрация. може да постигнем това с модерна национална доктрина. В договори, споразумения, неизменно декларираме желанието ни за добросъседство и сигурност, подреждаме в градация понятия, които сме пренесли във вековете до днес", каза вицепрезидентът, цитирана от БГНЕС. Според нея, чрез езика свещен на дедите ни пазим в култ красиви думи, дом, челяд, вяра, почти и блага дума, личен пример и човешко достойнство, доверие, мъдрост, единение, помирение, съгласие, които са нашите национални интереси и ценности, чрез, които през вековете сме укрепвали държавността ни и които са във фундамента на съвременната европейска система на ценности. „Все още не успяваме да намерим онзи магнит, както иска народът, който да събере в едно животворната енергия за напредък заедно. Нужен ни е план на нацията, обединителна човеколюбива национална доктрина, за да бъдем здрав мост между Запада и Изтока в новите геополитически реалности. Народът иска да чуе искрени думи, които да стигнат до болките и радостите, иска да го водят грижовни родолюбци", смята Маргарита Попова.

Тя обясни, че националната доктрина е, за да отрази нашия стратегически светоглед днес, да се видим в конкретния исторически момент, с натрупания от нас политически, социален, исторически и културен опит. „Планът за нацията би трябвало да бъде всеобхватен стратегически анализа, за да научим просветено за евентуалните рискове и заплахи и да изградим защитни механизми във всяка област на живота ни с цел напредък на личността и обществото ни. Националната ни доктрина е нужна, за да прозрем как занапред ще опазваме културно-исторически ценности", заяви вицепрезидентът. Тя коментира, че националната ни доктрина ще ни каже как да участваме в бъдещето на човечеството. „Гледната ни точка днес за нас и света не е на 18,19 или 20-то столетие. Само с национална доктрина ще може да участваме достойно в променящия се външен свят, ще имаме тежест в международния баланс", подчерта Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай