По-ниски здравни осигуровки, ако ходиш на преглед

По-ниски здравни осигуровки, ако ходиш на преглед | StandartNews.com

Ген. Стоян Тонев, водач на листата на ГЕРБ в Пазарджик

- Ген. Тонев, срещате ли се с много лекари през кампанията, какво ви казват, кои са най-големите им проблеми?

- Да, имах срещи с много колеги в Пазарджик и на други места. В четвъртък дори заведох три АГ екипа, за да правят прегледи за рак на гърдата в Батак, Нова махала, Слатиново. Прегледаха около хиляда жени, защото сме на предпоследно място по ранно откриване на заболяването в Европа. Проблемите навсякъде са свързани с това, че промените в законодателството през последните 10 години бяха на парче. Има много противоречия, които затрудняват работата както на колегите, така и на пациентите. ТЕЛК е емблематичен пример за това. Всички обвиняват комисиите, че вземат неправилни решения, че викат хората с диагнози, които не могат да се променят, през една и две години на прегледи, а много от тези проблеми се коренят в законите. Спорно е дори последното решение да няма специализирани ТЕЛК-ове.

- Кои са основните сфери в здравеопазването, в които ГЕРБ ще направи промени, ако има възможност?

- На първо място това е болничната помощ. Като консуматор на основните средства в системата, тя винаги се поставя като проблем. Сега няма баланс между финансовия ресурс и ефективността - и двете са малко. Всеки обвинява другия за несвършеното.

- В програмата залагате да изготвите здравна карта, каква ще бъде тя?

- Това понятие вече се изтърка. Тук става дума за следното - като започнем от малкия общински град, минем през областната болница и стигнем до университетската, сега всеки работи сам за себе си, няма я връзката, която трябва да движи пациента в системата. Голяма медицина се прави в голяма болница с големи доходи. Нормалното средно ниво обаче е това, което създава най-много оплаквания или пробойни в системата. Не е ясно защо достъпът до специалист е усложнен чрез джипито. Това, което са запомнили възрастните хора, е, когато те болят очите, отиваш на очен доктор, а не минаваш през джипито да си вземеш направление, което обикновено липсва. Всички настояват за пряк достъп до специалист.

- Ще има ли промяна в пътя на пациента?

- Да, пациентът директно ще може да стига до специалист без направление от джипито. Общопрактикуващият лекар трябва да отговаря на функциите на участъковия лекар - да познава семействата, заболяванията в тях, да се грижи за общото им състояние, за имунизациите. А ние го превърнахме в диспечер, който раздава направления.

- Няма ли всички пациенти да се насочат към специалисти и това да излезе скъпо за системата?

- Не, скъпо излизат високоспециализираните изследвания и излишното насочване към болниците.

Освен това предвиждаме профилактичните прегледи да бъдат задължителни и да има бонуси за тези, които ги посещават. Например намаление на процента на осигуровките на тези хора за здраве.

- В програмата си предвиждате и повишаване на събираемостта на здравните вноски, как?

- Избрахме австрийския модел, защото е по-мек. Идеята е всеки човек, който иска да си купи кола или апартамент, да представя документ, че си е платил не само данъците, но и здравните и пенсионните осигуровки. Платени осигуровки ще са нужни дори за издаване на документ за съдимост.

- Каква промяна на здравноосигурителния модел предвиждате?

- Част от здравната вноска - до 25%, да отива в така наречената собствена партида. Тези пари човек може да ги употреби, когато има нужда от лечение, както и за семейството си. Ако не ги е ползвал през годината, те ще се прехвърлят за следващата. Останалите 75% от вноската ще се изразходват на солидарен принцип, както е и в момента.

- Но монополът на НЗОК ще се запази?

- Няма да бъде пълен. Всяко рязко движение за демонополизация обаче може да доведе до сътресение, затова ще започнем с този плавен преход. В рамките на година и половина ще се направят промените в системата.

- Касата кога ще получи възможност да сключва договори само с по-добрите болници, които покриват нуждите на населението?

- От 1 януари 2016 г. е задължително това да стане. Освен това някои от дейностите, за които касата ще плаща, ще се обявяват на търг. Например, които клиники предложат най-добри условия, качество и цена за дадени операции, те ще ги извършват по каса. Това ще е като с търговете за медикаментите. Освен това ГЕРБ смята публичният ресурс, който е в НЗОК и МЗ, да се насочва с предпочитание към държавни и общински болници.

- Предвиждате и задължително продължаващо обучение за медиците, как ще става?

- Първо предвиждаме специализацията на младите лекари да бъде безплатна. Освен това тези, които работят в трудно достъпни райони и спешна помощ, ще могат да избират своята специалност и да кандидатстват само по документи. Дори медиците в неблагоприятните практики ще получават стимули, например няма да плащат общински данъци.

- Предвиждате и въвеждането на повече генерични лекарства, на какъв принцип?

- Принципът ще е 70% генерични медикаменти, 30% иновативни. Но другият принцип ще е да има и изключения. Например при някои онкозаболявания, при трансплантираните пациенти, където ще се използват само патентнозащитени лекарства. След изборите ще обсъдим и ДДС-то върху медикаментите за деца до една година да се намали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай