Паргов: БСП трябва да преразгледа коалиционната си политика

Паргов: БСП трябва да преразгледа коалиционната си политика | StandartNews.com

Коалиционната политика на партията като цяло се нуждае от сериозно преразглеждане. Това каза председателят на ГС на БСП-София Калоян Паргов в своя доклад по време на 13-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП.  

„В смисъл да се даде повече свобода на местните партийни организации и по-малко да се разпорежда сключването на коалиционни споразумения отгоре", уточни Паргов, цитиран от Фокус.  По думите му, въпросът за електоралния потенциал и готовността на БСП да си партнира с други политически субекти, да търсят и намират съюзници, е особено актуален в навечерието на президентските избори.

"Хората вече се питат що за водачи са тези от БСП, след като близо две години дават ляв мигач, но не могат да вземат все завоя. Не водят политическа битка с ГЕРБ, а се занимават с това, кой по-ляв и кой по-не ляв", обяви председателят на столичното БСП.  „Приключилата отчетно-изборна кампания на партията премина в обстановка на изключителни и критични дискусии. Беше белязана с различни оценки за нейното минало и противоречиви идеи и мнения за бъдещето ѝ", каза Паргов, като посочи, че това, което ги е обединило, е необходимостта от промяна. По думите му, ключовата дума "промяна" се е използвала както от привърженици на статуквото, така и от стана на подкрепящите линията на обновление.

Според Паргов това означава, че всички в партията оценяват като незадоволително положението и добре разбират, че нещо трябва да се направи, за да се промени. „Започнахме да се делим на крила и опашки, да се сочим с пръст, да се обозначаваме като тесни, широки социалисти, както е било в началото на миналия век. Тази братоубийствена и вътрешнопартийна война няма да ни доведе обаче до нищо добро. С лозунги и заклинания и псевдолява фразеология няма да мръднем и от мястото, на което сме в момента. Ще затъваме все по-дълбоко в проблемите си", категорично обяви  Паргов, като добави, че БСП създава впечатление, че се занимава само със себе си.

Според него президентската институция не е реалната власт в страната, но тя има мощно символично значение. Той посочи, че в началото на мандата на сегашния парламент и в обществото, и в партията е имало сериозен дебат за коалиционната политика. „Ръководството на партията успя да устои на изкушението и на натиска както отвън, така и отвътре, от някои партийни кръгове с отказа да приеме поканата за участие в сегашния кабинет", добави Паргов.

Силата на нашата партия е в приемствеността. Това каза председателят на НС на БСП Михаил Миков по време на 13-ата Конференция на Софийската градска организация на БСП. Миков посочи, партията трябва да бъде национален организъм и генератор на политически идеи. "Убеден съм, че тази дискусия ще продължи - дискусията как изглеждаме, колко се самоуважаваме, колко воля имаме да прокарваме тези идеи, каза Миков. По думите му тази дискусия не бива да се изчерпва с провеждането на предстоящия конгрес. Тя трябва да бъде постоянна работа на всички равнища, национален съвет, градски съвет, районни, основни партийни организации", посочи Миков.

Председателят на БСП отбеляза, че партията не може да бъде софийска, видинска, тутраканска, пазарджишка и прочие, колкото и да е важно всяко звено от нея. Миков каза още, че около 50 % от председателите на общински съвети се сменят. „Това не бива по никакъв начин да бъде приемано нито като подмяна, нито като опит за разделяне с някои другари. Тези хора ще останат и ще продължат да крачат заедно с по-младите другари, които са поели съответните отговорности", добави той.

"На проведените районни конференции прозвучаха неласкави оценки за политиката на партията", обяви по-рано още в доклада си Калоян Паргов. По думите му, 125-годишнината от основаването на партията, 49-ят конгрес на БСП и президентските избори по различен начин са сложили отпечатък върху дискусиите, съпроводили приключилата отчетно-изборна кампания в основните и районните партийни организации.

"Изминалият отчетен период беше наситен с много вътрешнополитически събития. На два пъти преминахме през парламентарни избори. Един път се представихме на европейски избори. Два пъти взехме участие в национални референдуми, единият от които предизвикахме самите ние. В края на миналата година се проведоха и местни избори. Не липсваха и вътрешнопартийни събития", каза Паргов.

Той припомни и смяната на лидера на партията. „Последва и серия от други оставки, в това число и в столичната партийна организация. Освен всичко останало, уставът наложи смяна на две трети от районните председатели. Противоречивите реакции и оценки за случилото се образуваха ехо, което продължава да се дискутира активно в партията. На проведените районни конференции прозвучаха неласкави оценки за политиката на партията. Бяха приети критични позиции, призоваващи партийното ръководство към действия в посока на промяна и кадрово обновление", посочи социалистът. По думите му, всичко това претоварва с особени очаквания днешната конференция. Паргов изрази надежда, че решенията, които ще бъдат взети на конференцията, ще сложат точка на партийните разделения.

"Високите нива на корупция във всички сфери, включително и в граничните власти, предопределят високи нива на риск за вътрешния ред и сигурността на българските граждани", изтъкна още Паргов.

„Вторачени в нашите вътрешнопартийни проблеми, често не обръщаме внимание на тревожните тенденции в общата политическа обстановка и рисковете, които очертава кризисната геополитическа среда в Европа, света като цяло и в частност на Балканите. На югоизток и на югозапад от нас бушуват политически пожари", коментира социалистът, като изтъкна, че в близост до България се водят военни действия. „Европа е залята от бежански вълни, някои от които постепенно се насочват и към нашите граници. Прехвалената и уж защитена наша граница се оказа лесна плячка за трафикантите на хора", заяви той.

"Няма по-важна политическа задача от незабавното прекратяване на мандата на сегашния парламент и сегашното правителство", подчерта още в доклада си пред социалистите Паргов. За него расте масовото усещане за нестабилност на властта. "Нестихващите скандали и противоречия на няколко пъти изправиха уж голямото парламентарно мнозинство на ръба на оцеляването. Ето защо няма друга по-важна и непосредствена политическа задача от предсрочното, дори незабавното прекратяване на мандата на сегашния парламент", смята той.

По думите му, това налага час по-скоро партията да се заяви не само като опозиционна сила,но и като управленска алтернатива на сегашното управление. „В спешен порядък трябва да се предложи на обществото политическа платформа за неотложни действия, които да прекратят кризисното състояние на страната и да я изведат на терена на националното развитие. Час по-скоро да напуснем полето на безсмислените, вътрешнопартийни идеологически дебати и да се хванем за изготвянето на конкретни управленски мерки и идеи за национално спасение", призова социалистът.

България е на прага на нова финансова криза, но този път с наш, български печат. Това коментира още във вътрешнополитическия аспект Паргов. Според него икономическата среда и бизнес климатът в страната продължават да се влошават. По думите му, единственият свеж източник остават средствата от европейските фондове. "Бавно и необратимо влизаме в така наречения гръцки сценарий", заяви Паргов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай