Остър тон в парламента за турска намеса у нас

Обединените патриоти настояват за изслушване на външния министър Екатерина Захариева

Остър тон в парламента за турска намеса у нас | StandartNews.com

Обединените патриоти настояват за изслушване на външния министър Екатерина Захариева по повод изказването на турския й колега Мевлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в приемането на промените в Закона за вероизповеданията. Това обяви лидерът на Атака Волен Сидеров.

Сидеров прогнозира, че премиерът Бойко Борисов също ще вземе отношение по въпроса. „Мигрантите са едно, тук достойнството на България трябва да се пази“, допълни Сидеров.

„Днес подписахме едно искане да бъде изслушана министър Захариева по този въпрос в сряда. Очевидно това е намеса. Не може външният министър на друга държава да се изказва по този начин“, каза още Сидеров. Във връзка със Закона за вероизповеданията, Сидеров обясни, че мнението му е, че по начало с този закон се е избързало. „Закон за вероизповеданията, даже не знам дали е необходим нов. Това е една много деликатна тема. Този закон не е навременен, но така или иначе те го прокараха“, каза още лидерът на „Атака“. Според него е било хубаво той да бъде изтеглен и дообмислен.

На въпрос каква трябва да бъде българската позиция, Сидеров посочи, че тя трябва да бъде за ненамеса. „Има си регламент в дипломацията, ноти, разговор с посланици и т.н. Външно трябва да знаят какво да направят, но трябва да реагират по някакъв начин и да поискат най-малкото обяснение от посланика, да се види какво е изказването на външния им министър“, допълни Сидеров. Според него посланикът трябва да бъде извикан и да се поиска евентуално извинение.

Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България. Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС", допълни Нинова.

Бойко Борисов да отговори кой е въздействал върху правителството за Закона за вероизповеданията – обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат кабинета, обяви Нинова. „Днес свиках извънредно заседание на Изпълнителното бюро, на което обсъдихме въпроса със Закона за вероизповеданията и изявленията на външния министър на Турция. За нас то е недопустима намеса във вътрешните работи на България. Конкретно ще прочета в какво се изразява тази намеса: „Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи и нарушаваше правата. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени“. Външният министър посочва: „Главното Мюфтийство има някои дългове, в замяна на тях искаха да продадат собствените му имоти. В опит да се намери решение, той отново се е свързал със София“. Разговорите и намесата е била многократна, не единична. На 6 март тук за пръв път алармирахме за сделката ГЕРБ – ДПС по Закона за вероизповеданията. Вчера този закон се прие, както знаете“, заяви Нинова. Според нея по-важното е, че е останала възможността за финансиране от чужди държави на вероизповеданията. „Видно е от изявлението на външния министър на Турция – тези две неща са свързани. Намеса от страна на чужда държава -промяна в Закон. Затова ние искаме Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил. Знаем добре, че външният министър Екатерина Захариева и вносителят на законопроекта Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието на Борисов“, каза още Нинова. Обръщаме се към „Обединени патриоти“ да напуснат веднага правителството“, заяви Нинова. По думите ѝ това означава, че те изповядват същата политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай