Новоизбран депутат разследван за конфликт на интереси

Новоизбран депутат разследван за конфликт на интереси | StandartNews.com

Ахмед Ахмедов нарушил закона, докато бил кмет на Цар Калоян

Депутатът от ДПС Ахмед Ахмедов е уличен в конфликт на интереси. На 24 октомври комисията, която разследва и установява наличието на обвързаности на публичните фигури от властта е излязла с решение, че новоизбраният парламентарист, който за първи път влиза в НС, е нарушил ЗПУКИ, докато е бил кмет на разградската община Цар Калоян.

В качеството си на градоначалник, през юни т.г. Ахмедов внесъл предложение в местния парламент, да се изготви ПУП за застрояване на общинска сграда върху частен парцел. Кметът поискал, а общинските съветници разрешили, да се строи ритуална зала върху терен, който е притежание на майката на общинския управник. Ахмедов обаче не е съобщил, че в сделката е замесено свързано с него лице, нито е декларирал обвързаността си по казуса. В разследването си КПУКИ е категорична, че липсата на декларация по чл.12 т.4 от закона за конфликт на интереси е нарушение.

Самият Ахмедов отрича да е нарушил правилата. В обясненията си пред комисията, депутатът е заявил, че е вносител на докладна записка, решението по която е взето от общинските съветници. Инвестиционните намерения на кметството били публично обявени в пресата и възражения срещу тях не са възникнали.

Сигналът за нарушението е изпратен и до прокуратурата. Заради започналото разследване по случая строежът на ритуалната зала в Цар Калоян е спрян. Предстои съветниците да решат, ще се строи ли такъв обект в общинския център и къде ще бъде разположен той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай