Новият кабинет. Кои стават министри?

Ето кои експерти на ПП, ДБ, БСП и ИТН влизат във властта

Новият кабинет. Кои стават министри? | StandartNews.com

За всекиго по нещо. На този принцип се реди кабинетът на Кирил Петков и Асен Василев, разкриха за "Стандарт" участници в преговорите. Независимо, че засега "Продължаваме промяната" и останалите партии, включени в разговорите за властта - БСП, Демократична България и ИТН, обясняват, че имена на министри не са спрягани, совалките за постове текат.

Предложението на "Продължаваме промяната" за премиер е Кирил Петков. Асен Василев е номиниран за финансов министър. Искаме да формираме А-отбора на България - всяка партия да излъчи най-добрите си експерти за министерските позиции и от тях да изберем всички заедно новия състав на кабинета, заявиха още в изборната нощ Петков и Василев. Те, както и останалите участници в преговорите са категорични, че за момента се обсъждат политики, а не министерски кресла. До края на седмицата се очаква изработването на коалиционно споразумение в ясно разписана програма за управление и неотложни мерки.

Независимо от това още преди старта на преговорите в центъра на общественото внимание попадна кандидатурата за дипломат № 1. От Македония дойде новината, че Кирил Петков залага на близкия си съратник Даниел Лорер да поеме външната политика на България. Това се оказа радостна новина за комшиите, които веднага видяха развръзка на казуса имза членството в ЕС.

Покана да продължи да изпълнява задълженията си като образователен министър вече е получил акад. Николай Денков, разкри в четвъртък Лорер. Още от времето на втория служебен кабинет на Радев Денков е част от отбора на Петков и Василев. За транспортен министър лидерите на "Продължаваме промяната" издадоха, че са поканили шефа на "Еконт" - бизнесменът Николай Събев. Той обяви, че ще работи за повече магистрали в България.

"Продължаваме промяната" запазва за себе си още две министерства. Едното ще е чисто ново - на иновациите и ще се води от Деница Симеонова. Другото е на енергетиката и за него се спряга Радослав Рибарски.

За министър на отбраната Петков и Василев възнамеряват да поканят сегашния премиер Стефан Янев.

Преговорите за БСП започват от пост за Корнелия Нинова, обяви още в първия ден след изборите лидерката на ЕНП Мария Капон. Тя разкри, че има информация, според която Нинова преговаря за шеф на парламента.Извън нея социалистите ще настояват вътрешният министър Бойко Рашков да запази поста си и в редовния кабинет.

БСП получава още три министерства - социалното, за което е харесан депутатът Георги Гьоков, здравното, което се очаква да бъде поверено на проф. Георги Михайлов и земеделието. За него се спряга Явор Гечев.

Демократична България настоявали да получат правосъдното министерство. За него покана вече е получил лидерът в оставка Христо Иванов. Лидерът на зелените Борислав Сандов, който също е в оставка, щял да вземе екологията. Градската десница обаче искала още и постове, свързани с електронното правителство и европейските фондове.

"Както казах, ще направя всичко възможно и всичко, което зависи от мен, за да бъде съставено правителство максимално бързо още с първия мандат", обяви Слави Трифонов, подкрепяйки кабинет на Петков и Василев. ИТН единствени не говорят за постове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай