Нейнски каза от кого зависи членството ни в Шенген

На 24 януари е последният ни шанс, изтъкна бившият външен министър

Нейнски каза от кого зависи членството ни в Шенген | StandartNews.com

Необходима е ясна политическа формула и коалиционно споразумение. Много бързо трябва да се регулират отношенията в коалицията, което ще изпрати сигнал навън, че сме стабилни.

Това коментира бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV. Според нея регулирането на отношенията е много трудно и за това се плаща политическа цена.

„Ще се знае кой за какво носи отговорност. Това важи и за Шенген. В случая е заложен националният интерес и евроатлантическото мнозинство трябва да излъчва ясни сигнали. А не кой за какво се надиграва“, заяви Нейнски.

Тя каза и че членството ни в Шенген зависи само от нас.

„На 24 януари има среща на ниво министри и това е последният ни шанс за Шенген на този етап. Техническите критерии сме ги изпълнили, остава проблемът с доверието. За да стоим сериозно пред нашите партньори и съюзници, трябва да излъчваме последователност, обясни Нейнски.

Тя коментира решението първо да се въведе такса за транзит на руски газ, след това да се отмени.

„Смятате ли, че Унгария няма да реагира на въвеждането на тази такса, Ние за да стоим сериозно пред нашите партньори и съюзници трябва да излъчваме предсказуемост и последователност. Няма как първо да се приеме такса след това да се създаде очевиден проблем и тази такса да се отмени заради Шенген. Освен това лош знак даваме, защото държавите могат да започнат да решават вътрешнополитическите си проблеми чрез България“, каза  Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Gero
преди 4 месеца

Тази престъпничка, национален предател, подписа затварянето на 5 и 6 реактор в Козлодуй. Вместо да бъде ОБЕСЕНА днес, тази ГАДОСТ се показва на бял свят, срам ме е че аз и българското общество понася такива боклуци, но то си ги и заслужава.

Откажи