Кабинетът "Габровски" - католическа сватба или руска рулетка

Наднича ли Борисов зад рамото на професора? Шансовете за успех

Кабинетът "Габровски" - католическа сватба или руска рулетка | StandartNews.com

Шефката на парламентарна група на ГЕРБ Десислава Атанасова се оказа права. Кабинетът "Габровски" наистина напомня католическа сватба. В него има нещо старо, още от времето на НДСВ - вицепремиерите Миглена Тачева и Меглена Плугчиева. Нещо ново - гинеколог в образованието (проф. д-р Славчо Томов, д.м.н.). Има нещо назаем - дипломат № 1 Драгомир Заков, който бе военен министър при Кирил Петков. Има дори нещо синьо, макар и избледняло: Прошко Прошков, който тръгна от редиците на ДСБ, за да стане общински съветник от ГЕРБ.

Едноседмичният кастинг за министри приключи с връчването на изпълнения мандат от именития неврохирург на президента. Но още преди да е ясна класацията от 240-членното парламентарно жури, стана ясно, че всеки от кандидатите е попаднал във властовия конкурс с професионални успехи и достойна биография, съобразно посочените приоритети от кандидат-премиера. За влизане в еврозоната удачна е кандидатурата на  дамата, трасирала пътя към еврото - Мариела Петкова. За крещящата необходимост от нова педиатрична клиника и грижа да здравето на децата, логично е в правителствения екип да попадне изпълнителният директор на Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” - Благомир Здравков.

Отдавна не се е случвало, 24 часа след обявяване на проектосъстава на кабинета да не гърми поне един чутовен скандал относно конфликт на интереси, подозрителна диплома или връзка с олигарси. Но въпреки това, шансовете на кабина не изглеждат големи (най-много 30%, според Боряна Димитрова).

Причините са няколко, свързани изцяло с мандатоносителя.    

Най-крещящото противоречие е желанието на ГЕРБ да се разграничи от предлаганите министри и биографията на голямата част от тях, която е красноречива за обратното. 

Как основателя на Фонда на Фондовете и негов директор, сега номиниран за министър на икономиката – Марин Дановски,  се представя като независим експерт, при положение, че години наред и Томислав Дончев, и Владислав Горанов се гордееха с него? Същият конфуз е и при председателя на комисията по инженерна инфраструктура в СОС и общински съветник от ГЕРБ Прошко Прошков. Сега странно го пришиват към градската десница, макар че минаха повече от 10 години, откакто той си тръгна от партията на Костов рамо до рамо с Даниел Митов.

Ректорът на плевенския медицински университет нямал нищо с партията на Борисов, но с удоволствие награждавал Цецка Цачева.  Кандидат-министърът на спорта бил на светлинни години отдалечен от ГЕРБ, но случайно избрал да е кандидат за депутат точно от партията на Борисов, а жена му спонтанно решила да подари олимпийския си медал на бившия премиер.

Желанието на ГЕРБ да се дистанцира от кадрите си, звучи странно и обидно. Стана и смехотворно, когато Габровски обяви как Борисов не давал нито един човек на ГЕРБ да влезе в проектосъстава, но безценните съвети за имената идвали лично от Томислав Дончев.          

Но докато смокиновият лист за кадрите на ГЕРБ показва продължаващата изолация на ГЕРБ, въпреки победата на изборите, еднотипният профил на кандидатите поставя под съмнение дължината на резервната скамейка на партията на Борисов.

Навалицата от малко известни имена на чиновници с прилична биография, но от втория и третия ешелон във властта, е гарнирана едва с шепа експерти, привлечени от реалния бизнес, приложната наука и неправителствените организации. Едва ли професорът не се е допитвал до работодатели и синдикати, до БАН, до Съвета на Ректорите, до Националното сдружение на общините. Наясно е, че отказът не е заради него. Както и каква е причината за отрицателните отговори, които получи от четирите партии в парламента.

"Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" се възпротивиха заради лидера на ГЕРБ, когото подозират в паралелни правителствени заседания в Банкя. Възраждане - заради еврото. Гласовете на ГЕРБ и "Български възход" не стигат. ДПС все още мълчи.

Може би затова, на излизане от президентството, Габровски беше доста по-рязък от обичайното. И не е изключено едноседмичната токсичност в политиката да го е накарала да се откаже от намерението да се пробва и в третия мандат.  Дано не е така. Защото само за няколко дни професорът направи една малка, но утъпкана пътека по пътя към нормалността през преспите от омраза на политиците.         

Макар и да не събере необходимите гласове в парламента, кабинетът "Габровски" вече напомня ситуацията от 2005 година и все повече прилича по-скоро на генерална репетиция за третия мандат. Когато се очаква ветрилото на експертите да се разтвори извън ГЕРБ, колкото и да се опитва Борисов да представи последното завъртане на мандата единствено като руска рулетка,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай