Митов: Не можем да си представим ЕС без Великобритания в него

Митов: Не можем да си представим ЕС без Великобритания в него | StandartNews.com

От 16 години в България не беше идвал британски премиер, беше време вече. Ние от дълго време работим по това посещение. Фактът, че се осъществи в тази изключително трудна обстановка и веднага след вота в британския парламент за нанасяне на удари от британска страна срещу т.нар. „Ислямска държава" е нещо изключително хубаво. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в сутрешния блок на „Денят започва" по БНТ. Имайки предвид колко важни теми трябва да се обсъждат в този момент по отношение на реформата на ЕС, по отношение на борбата с тероризма и по-специално стабилизация на обстановката в Сирия. Ние сме изключително доволни, че посещението беше осъществено", заяви министър Митов.

„По отношението на реформата в ЕС, премиерът Дейвид Камерън и британският кабинет предлагат изключително разумни неща. Една по една точките имат известни разминавания и нужда от малко повече гъвкавост в британската позиция, но когато става въпрос за завършването на общия европейски пазар, когато става въпрос за повече възможност на националните парламенти да определят политиката на европейско ниво. Когато става въпрос за равното третиране на държавите-членки на еврозоната – всички тези неща са важни и биха довели до една Европа, която е по-конкурентоспособна и същевременно е по-сериозен фактор в геополитическата среда, която е изключително динамична и много тежка в момента", допълни министър Даниел Митов.

На въпрос каква ще бъде съдбата на ЕС ако Великобритания на референдума през 2017 г. реши да го напусне и имали реална опасност това да се случи, министър Митов заяви, че „Не можем да си представим ЕС без Великобритания в него"
„. Аз си мисля, че британският народ и правителство ще направят всичко възможно така, че планираните реформи от една страна част от тях да бъдат прокарани и да се върви напред. От друга страна, ще се преосмисли начинът, по който Великобритания гледа на ЕС в момента", допълни министър Митов.

По думите му, Великобритания има само ползи от членството си в ЕС. „Уважаваме желанието на британското правителство и народ да постигнат целите, които са заложили. Както споменах част от тях са от общоевропейска полза", уточни министър Даниел Митов.

На въпрос какви ползи може да има за България от общоевропейските такива и с какво Великобритания може да бъде полезна на страната ни министър Даниел Митов каза, че „Двустранните ни отношения са прекрасни. И повече инвестиции са важни, и фактът че Великобритания е една от дестинациите, към която българите гледат като на място, където могат да учат и работят", каза още министър Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай